Божена Волинець

Тернопільський спортсмен виборов три медалі на зимових Паралімпійських іграх

Збірна України показала блискучі результатиу Пекіні, здобувши 29 нагород. Це вивело наших спортсменів на друге місце у загальному медальному заліку

Дві срібних і одна бронзова медалі - на рахунку тернопільського спортсмена Тараса Радя!

На Паралімпіаді-2022 у Пекіні Україну представляли 29 атлетів - 20 спортсменів-паралімпійців та 9 спортсменів-гайдів. Змагалися українці у двох видах спорту - біатлоні та лижних перегонах. 

Про це повідомили в управлінні молоді, спорту та іміджевих проектів Тернопільської ОДА. 

Студент факультету фізичного виховання ТНПУ Тарас Радь змагався серед спортсменів з ураженнями опорно-рухового апарату (клас сидячі) і завоював три нагороди – дві срібних і одну бронзову.

Перше «срібло» Тарас завоював у перший день змагань і це було у біатлоні на дистанції 6 км. Наступна нагорода, цього разу бронзового ґатунку, була у спортсмена в паралімпійському біатлоні (середня дистанція 10 км сидячи). Додамо, що золото в дисципліні виборов представник Китаю Лю Ментао, а срібло - у німця Мартіна Флейга, - йдеться у повідомленні.

Третю свою паралімпійську медаль Тарас Радь здобув за друге місце в індивідуальній гонці на дистанції 12,5 км у класі сидячі (LW12), - «срібло». 

Щиро вітаємо Тараса Радя і бажаємо йому подальших спортивних здобутків та перемог і миру та перемоги нашій Україні. Тим більше, що у Пекіні кожну свою перемогу українські паралімпійці присвячували рідному народові, Україні та закликали світ закрити небо над Україною! - додали в дописі. 

У складі збірної України на Паралімпіаді-2022 було шість дебютантів та 14 атлетів, що уже мають досвід виступу на Паралімпійських іграх. Найбільш досвідченим у команді був Віталій Лук’яненко - він дебютував на Паралімпіаді ще у 1998 році, а загалом в паралімпійському спорті понад 25 років. 

Напередодні Паралімпійських ігор наша команда виборола 19 ліцензій. І одну ліцензію нам дали як «білу картку» наймолодшому спортсмену Серафиму Драгуну, - повідомила перед початком змагань керівниця пресслужби Національного комітету спорту інвалідів України Наталія Гарач.

У сьомих у своїй кар’єрі Паралімпійських іграх, харків’янин Віталій Лук’яненко здобув два «золота» і одне «срібло»

А загалом виступ української збірної був просто блискучим. Ще ніколи на її рахунку не було такої кількості медалей – 29 нагород!, серед яких 11 золотих, 10 срібних, 8 бронзових. Для порівняння - на Паралімпіаді-2018 Україна завоювала 22 медалі - 7 золотих, 7 срібних та 8 бронзових, - діляться враженнями у дописі. 

Відтак, у Пекіні із 29-ма медалями наші спортсмени посіли друге місце у загальнокомандному заліку та за загальною кількістю здобутих нагород.

Нагадаємо, всі українські паралімпійці повернулися додому з Пекіну. В аеропорту Варшави багато хто запитував, навіщо вони це роблять, адже всі втікають. Однак наші спортсмени прийняли рішення!

Ми не можемо по-іншому! Там наші родини! Наша земля! Наша Україна! Будемо боротись за мир в Україні тими засобами, якими зможемо! - відповіли вони. 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео