Житель Тернопільщини поділився секретами вирощування малини

Володимир Галіян вирощує три сорти ремонтантної малини: Полка, Полана і Глен емпл. Плодоносять кущі все літо і аж до перших приморозків

Родина Володимира Галіяна із села Глядки, що на Зборівщині, вже зібрала перший урожай малини. Ягоди цього року вродили щедро і господарі неабияк цьому раді. «Адже рік цей дуже складний, – каже Володимир, – тому навіть найменша ягідка на городі додає оптимізму. Дякувати Богові, врожаю і собі вистачить, і з іншими поділимося». Про це пише «Сільський господар».

– Коли розпочалася війна, перші два тижні я просто завис у часі, – розповідає  чоловік. – Тоді не думав ні про малину, ні про городину. Потім помалу почав усвідомлювати, що життя продовжується і треба працювати. Як би пафосно це не звучало, але я дуже люблю своє село і землю. Навіть коли поїхав на заробітки до Польщі, то надовго там не затримався. Дружина теж не раз рвалася за кордон, бо ж працевлаштуватися в селі нема де. Але я, спробувавши заробітчанського хліба, завжди її відмовляв. Казав, що вдома теж можна господарювати і непогано заробляти. І от одного разу після сімейної ради ми вирішили серйозно зайнятися сільським господарством. Збудували на городі теплицю для овочів, а частину землі віддали під малину. Хороші врожаї додали нам стимулу до праці. Тож торік ми надумали засадити більше малини та городини. У нас було ще багато різних планів, але коли почалася війна, ми вже й не думали про це. Та, як кажуть, війна війною, а картоплю садити треба. Так і зробили. Але замість десяти сотих картоплі посадили п’ятдесят. Один гектар віддали під сою. Збільшили до десяти сотих і малинові насадження. А ще посіяли зернові і традиційні овочі. Краще виростити більше, щоби поділитися з тими, у кого немає.

Володимир Галіян вирощує три сорти ремонтантної малини: Полка, Полана і Глен емпл. Плодоносять кущі все літо і аж до перших приморозків.

Щоби мати хороший урожай, Володимир дав кілька порад нашим читачам:

  • найкраще малину садити восени, коли земля має багато вологи;
  • під час садіння не треба економити на площі:
  • між рядками залишати відстань півтора метра, а між кущами – п’ятдесят сантиметрів;
  • найкорисніша підгодівля для рослин – органічні добрива: курячий послід, деревний попіл і компост;
  • за можливості встановити у ягіднику крапельний полив.

Запашні червонобокі ягоди Галіяни збирають усією сім’єю. Змалку батьки привчають до праці дітей: восьмирічного Максима і тринадцятирічну Уляну. Хоч булаву в сім’ї тримає Володимир, втім дружина Людмила теж не відстає від чоловіка. Поки він на роботі у пожежно-рятувальній службі, вся господарка на її плечах. А коли приходить додому, то завжди працюють у парі. Будь-яка робота жінці до снаги. Як треба, то й за кермо трактора сідає.

Щедрі цьогорічні врожаї малини додали господарям оптимізму і вони вже з більшою впевненістю дивляться у завтрашній день.

– Цього року хочемо ще посадити невеличку ділянку полуниць, – ділиться планами Володимир Галіян. – Можливо, збільшимо малинову плантацію і посадимо бузину. У нас багато планів і мрій. Та найголовніша з них – це перемога. Заради цього й живемо і працюємо.

Марія Безкоровайна

Вибір читачів за тиждень

Відео