Ростислав Фук

Житель Тернопільщини вирощує понад 200 сортів квітів

Улюбленці господаря – стептокарпуси родом із Південної Африки

У величезній теплиці під землею, яку збудував Степан Андреїв з Трибухівців Чортківського району, на повну силу квітнуть пеларгонія, колеуси, традесканція, пише Сільський Господар.

Загалом у квітковому підземеллі Степана Андреїва – більш як дві сотні сортів квітучих рослин, які вишикувалися рядочками у горщиках. Вирощує їх чоловік із розсади, яку купує у вітчизняних і зарубіжних селекціонерів.  

Улюбленці господаря – стептокарпуси. Родом вони із Південної Африки. Рослини схожі на дзвіночки з витягнутими нижніми пелюстками найрізноманітніших відтінків, видів і розмірів: прості, напівмахрові та махрові. 

Я у них закохався з першого погляду, – розповідає пан Степан. – Хоча інакше й бути не може. Це підтверджує кожен, хто бодай би раз побачив цю красу. Ці кімнатні квіти дуже популярні серед флористів. Найперше вони полонять своїм зовнішнім виглядом і новизною. Щороку селекціонери розводять десятки нових сортів стрептокарпусів. Загалом їх нині налічують більш як тисячу. У моєму ж квітковому господарстві їх поки що є сім десятків. 

Особливістю стептокарпусів є те, що при правильному вирощуванні вони квітнуть увесь рік. Навіть серед морозної і снігової зими радуватимуть своїм пишним цвітом, але за умови застосування штучного освітлення до 12–14 годин на день. 

Стрептокарпуси належать до сімейства геснерієвих і є найближчими родичами кімнатних фіалок. Вони й у догляді дуже схожі, – каже Степан Андреїв. – Як і фіалки, стрептокарпуси колекціонують дедалі більше людей.  

Тим, хто хоче вирощувати ці квіти, господар радить дотримуватися певних правил. Найперше слід подбати про їхнє місце розташування. Стрептокарпуси не переносять протягів і прямих сонячних променів, які можуть обпекти ніжне листя. Тому для цих рослин найкраще підійдуть східні або західні вікна.  

На початках я пробував вирощувати стрептокарпуси у теплиці, але в цих умовах вони не давали пишного цвіту, тому для своїх улюбленців я виділив цілий поверх свого будинку, – розповідає квітникар. – У трьох кімнатах встановив стелажі, на яких і поселив стрептокарпуси в горщиках.  

Варто подбати і про правильний полив рослин. Він повинен бути помірний. Лити воду необхідно тільки під листя, а ще краще – в піддон.  

Улюбленці господаря – стептокарпуси. Родом вони із Південної Африки

Розмножувати стрептокарпус можна як і листям, так і діленням куща. Щороку навесні рослину потрібно пересаджувати.  

Що стосується підгодівлі, то стане в пригоді універсальне добриво для комплексного підживлення квітучих рослин, яке можна придбати у спеціалізованих крамницях.  

Авторка: Марія Безкоровайна

Читайте також: Житель Тернопільщини взимку зробив квітковий рай у теплиці під землею

«Ділитися квітами - це ділитися радістю»: родина з Тернопільщини про квітковий бізнес

Фото: Сільський Господар

 

Вибір читачів за тиждень

Відео