Ростислав Фук

Жителька Тернопільщини втратила понад 15 тис грн. продаючи хендмейд товари в інтернеті

На сайті жінка зазначила номер мобільного телефону

Продаючи в інтернеті вироби, виготовлені власними руками, жителька Чортківського району потрапила в пастку шахраїв. Жінка розмістила оголошення на платформі «OLX», повідомляють у відділі комунікації Національної поліції Тернопільської області.

На сайті жінка зазначила номер мобільного телефону. За кілька днів їй в месенджер Viber написала незнайомка, яка сказала, що цікавиться її товаром. Обумовивши усі деталі замовниця скинула посилання і запевнила, що для оформлення послуги доставки продавець повинен заповнити форму. Майстриня перейшла за посиланням, внесла особисті дані, зазначила номер карткового рахунку та усі секретні паролі. Згодом з її картки невідомі зняли понад 15 тисяч гривень. За допомогою жінка звернулася до правоохоронців.

Поліцейські застерігають про те, що переходити за сумнівними посиланнями, а тим паче вносити будь-яку особисту інформацію заборонено. Про це наголошують і адміністратори сайту OLX. Правила покупки-продажу прописані на даній платформі у розділі: Центр підтримки клієнтів: Безпека:

Переписуйтеся з невідомими лише в чаті на офіційному сайті. Не переходьте на сторонні месенджери. Якщо співрозмовник для оплати товару відправляє своє посилання, ігноруйте його, бо воно перекине вас на фальшиву сторінку. Різницю помітити одразу складно: це може бути навіть одна зайва літера в адресі сайту, яка і допоможе шахраям отримати доступ до ваших коштів та особистих даних. Пам’ятайте, OLX не надсилає SMS або повідомлення у месенджерах – тільки на пошту та в застосунок OLX. Забудьте про передоплату. Розраховуйтеся лише після того, як оглянули товар! Безпека, уважність та розсудливість допоможуть врятувати ваші гроші або товар, – йдеться в повідомленні.

Фото Національної поліції Тернопільської області

Вибір читачів за тиждень

Відео