Віра Олександрович

Понад 12 тисяч жителів Тернопільщини чесно розповіли, де взяли гроші

Гроші

Понад 12 тисяч жителів Тернопільщини торік задекларували свої доходи. Причому найбільше податків заплатять ті, хто отримував подарунки і спадщину.

Про це повідомили у Відділі пресслужби Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

- Свій конституційний обов’язок щодо декларування доходів упродовж 2020-го виконали 12 тисяч 333 жителі Тернопілля, - уточнюють у податковій. - Про отримані неоподатковані доходи заявили 6 тисяч 990 наших краян. Правом на податкову знижку за цей період скористалися 5 тисяч 343 особи. Загалом декларанти заявили про отримання 645,4 млн грн доходу.

Загальна сума самостійно нарахованих податкових зобов’язань склала 24,1 млн грн податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) та 4,3 млн грн військового збору.

- Декларанти переважно заявляли про отримання доходів за договорами спадщини та дарування, продажу рухомого чи нерухомого майна, - зауважують у податковій. - Громадяни подали 1 598 та 736 таких декларацій, відповідно. Вони заявили про отримання 180 млн грн і 83,2 млн грн доходів. Про збагачення від здачі в найм майна на суму 12,7 млн грн інформували 351 житель краю. 

Доходи, отримані від незалежної професійної діяльності, задекларували лише 316 осіб, причому на суму - 31 млн грн.

- Найбільші суми ПДФО, а це - 9,9 і 5,6 млн грн - визначили громадяни, які отримували подарунки, спадщину та здійснювали незалежну професійну діяльність, - кажуть податківці. - Тим, хто отримував доходи від продажу нерухомого чи рухомого майна, та мав іноземні доходи необхідно буде сплатити 1,7 і 3,3 млн грн податку, відповідно. Також 65 краян, які отримали доходи за кордоном, виконали свій конституційний обов’язок і задекларували 24,5 млн грн доходу. 

Нагадаємо, із 1 січня 2021 року стартувала нова деклараційна кампанія. Відтак громадяни, які у 2020-му отримували доходи, з яких податок не сплачувався, зобов’язані задекларувати їх до 1 травня.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео