Жителі Тернопільщини можуть дізнатися особливості приватизації земельної ділянки в садовому товаристві

2

Не є секретом, що на сьогоднішній день земля коштує дуже дорого і не кожному вдається зібрати кошти, щоб придбати собі хоча б невеличку земельну ділянку. Проте, землю можна отримати і безкоштовно, з одного боку це важко, але якщо знати свої права та вміти їх відстояти, то безоплатно отримати земельну ділянку можна, ще й не одну.

Земельним кодексом України передбачено, що кожен повнолітній громадянин України безкоштовно може отримати землю для різних потреб.  Громадяни України можуть одночасно отримати та приватизувати 6 земельних ділянок різного призначення, а ось їх розмір залежить від цільового призначення.

Варто пам’ятати, що передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян проводиться один раз по кожному виду.

Відповідно до статті 35 Земельного кодексу України громадяни мають право набувати безоплатно у власність або на умовах оренди земельні ділянки для ведення індивідуального або колективного садівництва. Що стосується іноземців, осіб без громадянства чи юридичних осіб, то вони можуть мати такі земельні ділянки лише на умовах оренди.

Основним цільовим призначенням таких земельних ділянок є закладення та вирощування саду (деревних та кущових плодових насаджень). Однак частина наданої земельної ділянки для садівництва може використовуватися для будівництва та експлуатації житлового будинку і господарських будівель, необхідних для сезонного проживання громадянина та членів його сім'ї, а також для зберігання вирощеної продукції тощо.

Громадянин України, який є членом садового товариства та якому виділена земельна ділянка для садівництва у постійне користування, має право її безоплатно приватизувати, якщо її розмір не перевищує 0,12 гектара та якщо дана особа не здійснювала приватизацію земельної ділянки такого виду безоплатно раніше.

Варто пам’ятати, що приватизація земельної ділянки здійснюється без згоди на те інших членів садового товариства.

Отож, сама процедура оформлення земельної ділянки для садівництва не відрізняється від приватизації земельних ділянок іншого виду, а різниця полягає лише в деяких документах і в застосовуваних нормах законодавства, а саме:

  • для отримання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки необхідно звернутися в садове товариство та отримати довідку, що підтверджує членство особи в садовому кооперативі;
  • надати викопіювання з генерального плану садового товариства із зазначенням місця розташування земельної ділянки, яку планується приватизувати;
  • площа земельної ділянки для ведення садівництва не може перевищувати 0,12 га (у випадку з ділянками під забудову будинку — не більше 0,1 га);
  • при передачі садової ділянки у власність, на неї не поширюється заборона, яка передбачена статтею 24 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

Отже, безкоштовна приватизація земельної ділянки в Україні складно реалізується на практиці, адже кількість вільних земель скоротилася і розпорядники земель не зацікавлені передавати їх без вигоди для себе або свого регіону. Проте, не слід так скептично відноситись до можливості безкоштовної приватизації землі. Той, хто відстоює свої права – завжди отримує бажаний результат. Тим більше, що в цьому випадку закон повністю на вашій стороні.

Інформацію надано Кременецьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги в рамках реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО».

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео