Орест Сарматський

Жителі Тернопільщини найменше скаржаться на використання російської мови

8_main-v1612202963 (Copy)

Секретаріату уповноваженого із захисту державної мови (мовного омбудсмена) в період з 16 січня по 1 лютого надійшло 407 скарг і звернень громадян на порушення правил використання державної мови.

Як повідомляє «Дзеркало тижня», найбільша кількість скарг продовжує надходити з Києва та Київської області – 210). Із Львівщини – 28, Одеській – 22, Харківській – 15, Вінницькій – 7, Дніпропетровській – 6, Запорізькій – 5, Полтавській – 5, Луганській – 4. Також в Секретаріат надійшли звернення з Донецької, Сумської, Миколаївської, Волинської, Рівненської, Чернівецької, Кіровоградської, Тернопільської та Закарпатської областей (по 1-2 звернення).

У відомстві заявляють, що більшість скарг і звернень стосуються відсутності української версії сайтів інтернет-видань і сайтів інтернет-магазинів (244), про порушення своїх прав в сфері обслуговування заявили 85 громадян.

Також з розміщення зовнішньої реклами недержавною мовою надійшла 41 скарга, про порушення мовного законодавства в галузі освіти надійшло 8 скарг, про порушення мовного законодавства посадовими особами органів державної влади та органів місцевого самоврядування – 7.

На телефонну лінію Секретаріату з надання додаткової інформації та консультацій звернулося близько 100 осіб.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео