Віра Олександрович

Жителів Тернопільщини із деклараціями чекатимуть лише до 30 квітня 

Якимчук111

Кампанія декларування доходів уже стартувала в Україні. Повідомити про свої статки за минулий рік треба і жителям Тернопільщини.

Про це краянам нещодавно нагадав заступник начальника Головного управління ДПС у Тернопільській області Петро Якимчук. Він провів гарячу лінію, відповідаючи на актуальні запитання щодо декларування. Найцікавіші відповіді для читачів «Терену» зібрали у Секторі комунікацій Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

Сплачував за навчання дитини через «Приват24». Чи треба це завіряти печаткою банку, щоб скористатися правом на податкову знижку?

– Якщо сплату здійснили через банківський сервіс «Інтернет-банкінг» (Приват24, Ощад24 тощо), то роздрукована електронна квитанція, що містить обов’язкові реквізити електронного розрахункового документа, визначені п. 10.5 Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні у національній валюті, затверджені постановою Правління Національного банку України (НБУ) від 21.01.2004 р. за №22, є підтвердним документом понесених платником податку витрат при реалізації ним права на податкову знижку. Тому печаткою банку таку довідку не завіряють.

Чи оподатковуватимуть дохід від продажу квартири, отриманої у спадщину?

– Дохід, отриманий платником податку від продажу не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їхньої частини, за умови перебування такого майна у власності платника податку понад 3 роки, не оподатковується. Однак умова щодо перебування такого майна у власності понад 3 роки не розповсюджується на майно, отримане платником у спадщину. 

Отже, дохід, отриманий від продажу квартири, отриманої у спадщину, навіть якщо квартира перебуває у власності менше 3-х років, не оподатковують.

Чи декларують кошти, отримані з-за кордону?

– Обов’язково. Якщо джерело виплат будь-яких доходів є іноземним, суму такого доходу включають до загального річного оподатковуваного доходу платника податку. У цьому разі громадянин зобов’язаний подати річну податкову декларацію. Дохід оподаткують податком на доходи фізичних осіб (ПДФО) за ставкою 18% і військовим збором - 1,5%.

Слід також врахувати, що суму іноземного доходу перераховують у гривні за валютним курсом НБУ, що діє на момент отримання таких доходів.

Яку адресу потрібно зазначити у декларації, якщо вулицю перейменували?

– Платник податків-фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси. Це - місце її проживання, за яким вона стає на облік як платник у контролюючому органі. Причому місце проживання платника податків – один із обов’язкових реквізитів податкової декларації. 

Платник податків повинен зазначити у податковій декларації актуальні дані про адресу місця проживання, за якою здійснюється листування із платником.

За якою формою подають декларацію?

– Нову форму податкової декларації затвердили наказом Мінфіну від 25.04.2019 р. за №177. У ній передбачили в окремому додатку Ф3 здійснення розрахунку суми податку, на яку зменшуються податкові зобов'язання із ПДФО, у зв'язку із використанням права на податкову знижку.

Хочу нагадати, що декларацію про майновий стан і доходи подають у період до 1 травня року, наступного за звітним. Для громадян, які зобов’язані задекларувати свої доходи, граничний термін подання декларації за 2019 звітний (податковий) рік – 30 квітня 2020 р. Для охочих скористатися правом на податкову знижку термін подання декларації закінчується аж 31 грудня.

Фото надані Сектором комунікацій ГУ ДПС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео