Жителів Тернопільщини попереджають про ботулізм та шляхи зараження інфекцією

1

Жителів Тернопільщини попереджають про небезпечну хворобу з назвою ботулізм, який є харчовим отруєнням і спричинений виживанням продуктів заражених ботулотоксинами.

Найчастіше причиною отруєння – продукти домашньої консервації із м'яса, риби, рідше – овочів. Потенційно небезпечною є усі консервовані продукти, які погано вимили, неправильно термічно обробили, транспортували та зберігали неналежним чином.

До слова, виявити ботулотоксин у страві за допомогою кольору та смаку неможливо, оскільки даний мікроорганізм не псує зовнішній вигляд продуктів.

Міститься небезпечний збудник захворювання у в'яленій, копченій рибі та навіть виробах з м'яса (ковбаса, шинка). Але найчастіше джерелом ботулізму є в'ялені і копчені страви домашнього приготування, але зареєстровані випадки ботулізму опісля споживання продуктів, які виробили на підприємствах.

Інкубаційний період захворювання коливається від декількох годин до 10 діб, все залежить від важкості. Одним із симптомів ботулізму – порушення зору (туман перед очима), сухість у ротовій порожнині, проблеми із ковтанням, голос стає тихішим, виникає запаморочення та слабкість, підвищена стомлюваність. Також вражається травна система, що проявляється у вигляді нудоти, блювоти, а пізніше здуття живота та закрепом. Ці симптоми проявляються не відразу, а поступово, тому виникає ілюзія несерйозності захворювання. Проте при найменшій підозрі на ботулізм варто негайно звернутися до лікаря.

Аби вберегтися від самого захворювання, варто уникати споживання в'яленої, копченої чи солоної риби; консервів домашнього виробництва, серед яких м'ясні, рибні та грибні страви. Окрім того, варто пам'ятати, що продукти, які зберігали чи транспортували неналежним чином можуть бути заражені, повідомляють на сайті Тернопільського обласного лабораторного центру.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео