Віра Олександрович

Жителів Тернопільщини просять не приховувати, скільки їм платять квартиранти

Квартиранти

Якщо фізична особа-орендар нерухомого майна не є суб'єктом господарювання, то відповідальним за нарахування і сплату податку до бюджету є орендодавець.

Про це жителям Тернопільщини, які здають свої помешкання квартирантам, нагадали у Головному управлінні ДФС в області.

- При цьому такий орендодавець самостійно нараховує і сплачує податок до бюджету в строки, встановлені для квартального звітного (податкового) періоду, - наголошують у податковій. - А саме: протягом 40 календарних днів після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу. Суму отриманого доходу, суму сплаченого протягом звітного податкового року податку і податкового зобов'язання за результатами такого року відображають у річній податковій декларації про майновий стан і доходи.

Крім того, у разі вчинення нотаріальної дії щодо посвідчення договору оренди об'єктів нерухомості, нотаріус зобов'язаний надіслати інформацію про такий договір контролюючому органу за податковою адресою платника податку-орендодавця за формою і у спосіб, встановлені Урядом.

- За порушення порядку чи строків подання зазначеної інформації нотаріус несе відповідальність, передбачену законом за порушення порядку та/або строків подання податкової звітності, - нагадують фіскали.

До слова, особливості нарахування (виплати) та оподаткування окремих видів доходів визначені ст. 170 р. IV Податкового кодексу України.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео