Тамара Коблик

ЗНО цього року спростили: які зміни чекають тернопільських випускників (відео)

Абітурієнти складатимуть тест з трьох предметів, по 20 запитань з кожного.

24 березня 2022 року Верховна Рада ухвалила законопроєкт №7132, який дозволяє одноразову зміну алгоритмів вступу до університетів і складання ДПА.

Про це повідомив Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

Держава, у першу чергу, висловила довіру педагогам, які в цьому навчальному році виставлять учням підсумкові оцінки без державної підсумкової атестації.Головним для нас є забезпечення максимальної безпеки учасників освітнього процесу. На жаль, це означає неможливість проведення зовнішнього незалежного оцінювання в традиційному форматі у 2022 році. Доступність вищої, фахової передвищої та професійної (професійно-технічної) освіти для всіх громадян України незалежно від місця їх перебування є нашим найвищим пріоритетом, – зазначив Сергій Шкарлет.

Міністр також наголосив, що завдяки цифровізації буде створено максимально безпечні умови для учасників вступної кампанії, а під час офлайн-процедур будуть максимально дотримані безпекові протоколи.

Абітурієнти на базі закладів загальної середньої освіти складатимуть тест з трьох предметів: української мови, математики та історії. По 20 запитань з кожного. Спрощена форма ЗНО орієнтовно відбудеться у липні, для участі потрібно буде зареєструватися, - розповіла начальниця обласного управління освіти і науки Тернопільської Ольга Хома.
За словами головної освітянки області, Міністерство освіти і науки України розробить шкалу балів, відповідно до яких, учні будуть вступати у вищі навчальні заклади.
Реєстрація на ЗНО, тобто створення свого кабінету, відбуватиметься до 9 квітня.
Абітурієнти, які хочуть навчатися на платній формі, можуть не складати тест. Вони будуть писати мотиваційний лист, відповідно до якого їх прийматимуть.
 
На Тернопільщині участь у тестуванні можуть брати також абітурієнти, які переїхали до нас з інших областей.
 
До слова, Міністер освіти також наголосив, що такі зміни - це “одноразова акція”. ЗНО спростили лише на рік через війну з росією.


Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео