Золотий хет-трик теребовлянської «Ниви»

2_8

Головний тренер теребовлянської «Ниви» Назар Козак ексклюзивно для читачів «Номер один» розповів, як кувалося третє поспіль «золото» обласної футбольної першості.  

– За рахунок яких чинників «Нива» стала кращою футбольною дружиною Тернопільщини в 2016 році?

– За рахунок зіграності та досвіду. «Нива» майже одним складом грає вже третій сезон. До того ж у ній зібралися кваліфіковані виконавці, які хочуть перемагати.

– Коли повірили в те, що Ваша команда може стати чемпіоном?

– У нас не було сумнівів, що станемо чемпіонами. Навіть у певний період турнірної дистанції, відстаючи від головного конкурента «Агрона» на кілька очок, були на 100 відсотків упевнені, що наздоженемо і переженемо його. Адже тоді мали кілька матчів у запасі, тому все було в наших руках. Ми не чекали осічки суперника, а сподівалися на власні сили.

– Який матч став ключовим у сезоні?

– Переломним до чемпіонства став поєдинок з тернопільською «Нивою» за три тури до завершення першості. В Теребовлі нам потрібно було не програти і, здобувши очко (1:1), команда відкрила собі дорогу до чемпіонства.

– А який поєдинок сезону в ігровому плані був найкращим?

– Відзначив би насамперед два поєдинки в аматорській лізі – виїзний з ФК «Ковель-Волинь», у якого ми перемогли (1:0), та програшний поєдинок ОДЕКу з Оржева (0:1). Якщо ж брати чемпіонат області, то доволі хорошої якості був матч у Чорткові, де нам вдалося перемогти кваліфікованого суперника (2:1).

– Наскільки вагомо підсилили склад команди брати Сороцькі, які влітку повернулися з ФК «Тернопіль»?

– Нам було дуже приємно, що брати Сороцькі повернулися до Теребовлі. В ігровому плані вони серйозно підсилили нашу команду, адже пройшли школу професійного футболу. Тим більше, Сороцькі – це місцеві вихованці, мають теребовлянський дух, їх дуже полюбляють і на їхні ігри ходять місцеві вболівальники. До слова, Влад Сороцький, граючи на позиції крайнього захисника, забив переможний гол у передостанньому турі команді «ДСО».

– Як вплинув на гру команди той факт, що посеред сезону її залишили капітан Юрій Беркита та основний воротар Дмитро Андрієшин?

– З однієї сторони – шкода, що «Ниву» покинули її капітан та воротар, з іншої – це дало змогу розкритися гравцям, які до цього перебували серед числа запасних. І ми дуже раді, що вони у складний момент нас не підвели. Зокрема, на місці плеймейкера вправно грав Павло Гарібян, а у воротах надійно діяв Андрій Северин, якого запросили з Бережан.

– У попередні два сезони «Нива» здобула «золото» за кілька турів до фінішу. Цьогоріч боротьба велася до останнього туру…

– Так сталося, бо зріс загальний рівень чемпіонату. Якщо в попередні два роки основну конкуренцію нам складав лише «КАМ» з Бурдяківців, то цього року за призові місця боролися одразу кілька команд: «Агрон», «Ниви» з Тернополя та Бережан, «ДСО-Поділля». І той же ФК «Чортків» був непростим опонентом, значно підсилившись у другому колі. Практично жодного прохідного матчу в чемпіонаті не було.

– Хто із гравців «Ниви» вніс найбільший вклад у загальнокомандну перемогу?

– Не хотів би когось окремо виділяти. Ми були сильні командним духом, адже «Нива» – це сплав досвіду та молодості. У нас гра не будувалася навколо одного чи двох лідерів команди. В теребовлянській «Ниві» здорова конкуренція і на поле виходять ті футболісти, які на день матчу краще готові.

– Наскільки важливою є участь команди в аматорському чемпіонаті?

– Для нас це велика школа. Якщо в Тернопільській області останніми роками ми стали одноосібними лідерами і були переконані, що розвиваємося правильно, то, заявившись на «аматори», побачили, що є ще куди рости, починаючи від розбудови тієї ж інфраструктури.

– Як пояснити той факт, що на «аматорах» команда виступає не так упевнено, як в обласному чемпіонаті?

– Цьому є дві причини. По-перше, більшість наших опонентів не вперше беруть участь в аматорському чемпіонаті, мають великий досвід і стабільний склад. Ми ж дебютанти змагань, тому в деяких поєдинках нам не вистачило банального досвіду, а молоді гравці не показували тієї стабільності, яка в них була в обласному чемпіонаті. І другий, як на мене, найголовніший чинник наших невдач – це недолугий регламент внутрішнього чемпіонату. Згідно з ним, ми змушені грати з двома юнаками в основі та лише з двома гравцями з іншої області. В інших регіонах такої норми немає. Люди, які вкладають гроші у футбол, мають право зібрати тих виконавців, яких вони хочуть. Та, попри те, переконаний, у другому колі аматорського чемпіонату будемо ставити завдання піднятися по турнірній таблиці.

– На Вашу думку, хто з футболістів «Ниви» вже переріс рівень аматорського футболу і міг би грати у професіоналах?

– До їх числа можу віднести половину команди: Тарас Мороз, Руслан Луцик, Михайло Штанкевич. Якщо вони більше віддаватимуться футболу, адже у них зараз непростий перехідний вік, то вже незабаром зможуть грати у професіоналах.

– Посеред сезону Ви стали головним тренером. У чому була причина зміни на тренерському містку?

– Це сталося після болючої домашньої поразки (0:5) від волочиського «Агробізнесу» в аматорській лізі. Цьогоріч із суперником грали 3 чи 4 товариських поєдинки і в жодному не програли, а тут… На наступний день після цієї поразки зателефонував наш президент і при зустрічі запитав, чи готовий я очолити «Ниву». Рішення приймав недовго, адже я сам місцевий, багато років віддав теребовлянському футболу, знав усі проблемні питання, тому що працював при клубі (займався  фінансовою складовою, – авт.).

– Особисто для Вас як дався перехід у тренерський цех?

– Коли сидиш на трибуні і дивишся на гру, здається, що тренерська робота легка. Натомість, коли відповідаєш за результат – це зовсім інакше, ти вже бачиш свої помилки, які потрібно невідкладно виправляти. Найголовніше, що у мене є довіра від президента і він прекрасно розуміє, що на початку буду набивати шишки. Але при цьому радить робити правильні висновки і рухатися вперед. Наш президент – людина амбіційна, яка завжди хоче перемагати, цього він вимагає як від футболістів, так і від тренерського штабу.

– Наприкінці минулого року були розмови щодо можливої участі теребовлянської «Нива» в другій лізі. Чи актуальне нині це питання?

– Актуальне і всі в Теребовлі хочуть бачити другу лігу. Але на сьогодні у нас ще багато мінусів (футбольне та резервне поля, роздягальні, база). Для того, щоб іти у професійний футбол, необхідно мати відповідну інфраструктуру. В цьому напрямку помаленьку працюємо, і приємно, що в цьому нашому президенту допомагає і теребовлянська влада.

Віталій Попович

 

Символічна збірна теребовлянської «Ниви» сезону-2016

Воротар – Дмитро Андрієшин (Андрій Северин)

Центральні захисники – Олег Лівіцький, Віктор Ковалик

Лівий захисник – Владислав Сороцький (Сергій Куріцький)

Правий захисник – Тарас Кормило

Центральний півзахисник – Тарас Мороз

Піднападник – Юрій Беркита (Павло Гарібян)

Лівий півзахисник – Михайло Штанкевич (Руслан Луцик)

Правий півзахисник – Руслан Луцик (Віталій Бодак)

Нападник – Ігор Сороцький

Підсумкова турнірна таблиця

Команда І В Н П М’ячі О “Нива” Теребовля
1 “Нива” Теребовля 18 13 3 2 37:7 42
2 “Агрон” В. Гаї 18 11 5 2 34:14 38 1:2 1:2
3 “ДСО-Поділля” 18 10 2 6 34:21 32 1:0 1:0
4 “Нива” Бережани 18 7 7 4 22:20 28 2:0 0:0
5 ФК “Козова” 18 7 4 7 22:25 25 2:0 3:1
6 “Нива” Тернопіль 18 5 7 6 21:20 22 0:0 1:1
7 “Дністер” Заліщики 18 6 3 9 20:32 21 2:0 3:0
8 ФК “Чортків” 18 6 1 11 38:39 19 5:0 2:1
9 ФК “Копичинці” 18 5 1 12 20:35 16 1:0 2:0
10 “Збруч” Підволочиськ 18 3 1 14 11:45 10 8:0

2:0

 

Вибір читачів за тиждень

Відео