Анастасія Кисіль

Звук церковних дзвонів, гудок потягу: чи будуть на Тернопільщині нові сигнали тривоги

Органи місцевого самоврядування справді мають право самостійно обирати сигнали оповіщення, повідомляють у Центрі протидії дезінформації. Це і зробила Вінницька міськрада. На Тернопільщині - все без змін

Інформацію про зміну сигналів оповіщення небезпеки останніми днями активно поширювали і обговорювали у соцмережах. Зокрема, йдеться про звук церковних дзвонів, гудок потягу, набат. 

Фейки про нові сигнали повітряної тривоги спростовує Центр протидії дезінформації. Зокрема, "звук церковних дзвонів, гудок потягу, набат – немає таких сигналів", - це фейк. Як повідомляють у Центрі, нові звуки однією з перших затвердила Вінницька міськрада в разі виникнення хімічної та радіаційної небезпеки, а також оповіщення про початок евакуації. Відтак вони мають право на існування. 

Як повідомляє Центр протидії дезінформації, постанова Кабміну №733 від 27.09.2017р. затверджує “Положення про організацію оповіщення”. Відповідно до нього, саме органи місцевого самоврядування самостійно затверджують «порядок оповіщення», отже мають право самостійно обирати сигнали.

Тернопільщини нові звуки повітряної тривоги не стосуються. Це під час брифінгу 22 серпня пояснив начальник Головного управління ДСНС у Тернопільській області Віктор Маслей. 

Окремі громади на сесіях прийняли рішення щодо внесення змін або визначення  окремих сигналів для своїх територій. Вони мають таку можливість і вони це зробили, - каже він.

За його словами, законодавством України встановлено єдиний сигнал  оповіщення про небезпеку для всієї країни. Це переривчасті звукові сигнали, які звучать упродовж 3-5 хвилин і означають “Увага всім”.

Після цього потрібно увімкнути радіо або місцеві телеканали й отримати інформацію про вид небезпеки й покрокову інструкцію подальших дій. Немає значення, чи це ракетна небезпека, чи радіаційна, чи інша. Тому ніяких змін в порядку оповіщення на сьогодні  немає.  Для всіх на території України встановлений один сигнал, - наголошує начальник управління ДСНС області. 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео