Автостопом по Україні

Все більшої популярності в Україні набуває автостопний рух. Цей спосіб пересування передбачає не лише безкоштовний проїзд, а й авантюрність та інтерактив. Максим Марко створив проект «Автостопом по Україні». «Терен» розпитав про те, як подорожувати автостопом.



- В Інтернеті з’явився цікавий проект «Автостопом по Україні», як виникла ідея проекту?

- У нас вже був один телепроект, який розповідав про новини шоу-бізнесу та про концерти. Ми вирішили створити щось абсолютно нове, чого раніше не було на телебаченні. Я тоді вже довго подорожував автостопом і вирішив, що буде цікаво показати саме такий проект, адже люди не знають скільки всього цікавого існує в країні.

- Першим містом в проекті був Тернопіль, чому вибір зупинився на «файному місті»?

- Нас запросили на виступ у Чернівці – це моє рідне місто. Я з радістю погодився приїхати, але захід скасували. Мені зателефонували і запропонували виступити в Тернополі на фестивалі "День Вуличної Музики". Ми порадилися і вирішили, що зможемо зняти пілотний випуск програми і спробуємо зацікавити якийсь із телеканалів. Повноцінний сезон проекту можна буде побачити у вересні на «Центральному каналі».

- Що приємно здивувало в Тернополі?

- Кожне місто в Україні особливе. Тернопіль повністю відрізняється від інших західних міст країни. Видно, що за містом стежать, місто дуже чисте. В центрі відчувається перетин часів, народів і культур. Озеро вражає своєю масштабністю. В Тернополі дуже низькі ціни.

- Тернопіль був першим містом, які наступні зупинки по Україні можуть чекати глядачі?

- У планах сезону – відвідати десять міст країни, серед яких: Львів, Чернівці, Луцьк, Одеса. Суть проекту – показати все найцікавіше, навіть те, що може зустрітися нам в дорозі. У нас немає ніякого сценарію, тільки мета – розкрити для глядача Україну.

- Ви музикант, займаєтесь організацією концертів, багато подорожуєте автостопом, розкажіть про веселу історію, що сталась з Вами у дорозі?

- Найкумедніші історії завжди відбуваються з ДАІшниками. Наприклад, на сході між Дніпропетровськом і Запоріжжям нас зупинили і підозрювали мене у причетності до ДНР, через наявність бороди. Довго задавали питання, в стилі: "Коли День Незалежності України?" для того, щоб переконатися, що у нас благі цілі. Але, в цілому, завжди весело їхати з людьми з різних регіонів країни і обговорювати їх погляди на безліч речей.

- Яких правил має дотримуватись людина, що бажає подорожувати автостопом?

- Намагатися не подорожувати вночі. Заздалегідь спланувати свій маршрут. Важливо бути не тільки сміливим, але і товариським, добрим, щоб вашому співрозмовнику було цікаво з вами.

- Скільки коштів потрібно для таких подорожей і які поради Ви б дали для початківців?

- Все залежить від людини, яка подорожує. В основному на дорогу не витрачається нічого, але,  якщо і домовляєтесь за оплату проїзду, то це – символічна сума, яка відрізняється від вартості проїзду в автобусах та потягах. Запасайтеся в дорогу водою і бутербродами.


Богдан БОДЕНЧУК

Вибір читачів за тиждень

Відео