Москалі отруюють собою Крим, як колись - Донбас

Серед населення окупованого Криму лише 20 відсотків – затяті прихильники Росії, водночас значним на півострові є відсоток нових жителів, завезених до Криму вже після анексії. Про це в інтервʼю Радіо Свобода розповів колишній народний депутат України, кримський політик і економіст Андрій Сенченко.

За його словами, українці продовжують їздити на півострів, але переважно – не відпочивати, а навідати родичів чи майно.

– Думаю, що потоку відпочивальників з України все-таки немає, - каже він. - Є люди, які приїжджають за сімейними обставинами. У багатьох жителів материкової України є нерухомість в Криму, вони змушені якось стежити за тим, що з цією нерухомістю відбувається. Але говорити про організований потік в окупований Крим не доводиться. Мабуть, перше і найголовніше, що відштовхує людей, – це російська воєнщина і, власне, окупація Криму. І взагалі: якщо говорити про туристів – не лише з України, а й із будь-якої іншої цивілізованої країни, – це щоденне відчуття задушливої атмосфери окупації, взагалі несумісне з відпочинком.

– Чи маєте Ви дані, скільки туристів із материкової України приїхали цього літа до Криму?

- Ті, хто їздить за сімейними обставинами, хто має майно на території Криму – це потік, який існуватиме завжди. Він жодним чином не пов’язаний із відпочинком.

Повірте, навіть просто обговорювати ці цифри немає сенсу. Загальна кількість людей, які, за даними прикордонної служби, заїжджали туди, сягає умовно 100 тисяч людей. Але більшість із них – ті, хто їздить за сімейними обставинами, може, діти вчаться, і батьки приїжджають або навпаки, і, хто має майно на території Криму. А на відпочинок до Криму ми будемо повертатися тоді, коли його повернемо.

– Як жителі півострова зараз ставляться до українців, які приїжджають із материка?

– У Криму ситуація змінюється. Там є, можливо, 20 відсотків місцевої публіки із «повернутими мізками». Їх не виправиш. Більшість – це люди похилого віку. Але вже є досить великий відсоток людей, завезених путінським режимом – начебто нових жителів Криму. Вони взагалі не розуміють, що таке Крим, Україна. Їх завезли з Бурятії, з середньої смуги – одним словом, колоністи. Але я переконаний, що весь цей прошарок кримського суспільства після завершення окупації роз’їдеться по домівках. 

Джерело: Радіо Свобода

 

Вибір читачів за тиждень

Відео