Ростислав Фук

Садівники розповіли про найдешевше і найефективніше добриво для троянд

Троянди необхідно регулярно підгодовувати йодом, особливо в період цвітіння

троянди колегіум1

Щоб приготувати найкраще добриво для троянд, знадобиться всього лише один інгредієнт – йод. Цей препарат змусить троянди красиво та пишно цвісти, пише agronews.ua. 

Чим корисний йод для троянд

Йод – це мікроелемент, що необхідний для нормального росту і розвитку рослин. Він бере участь в утворенні гормонів і ферментів, які регулюють метаболізм і захист рослин.

Завдяки своїм бактерицидним, фунгіцидним та віруліцидним властивостям запобігає інфекціям.

Йод також стимулює цвітіння й плодоношення рослин, покращує якість і аромат квітів і плодів.

Троянди дуже чутливі до нестачі йоду в ґрунті. Якщо цього мікроелемента недостатньо, троянди можуть погано рости. Також нестача йоду призводить до в’янення, жовтизни листя, опадання бутонів та погіршення імунітету рослин.

Троянди необхідно регулярно підгодовувати йодом, особливо в період цвітіння. Лише кілька крапель допоможуть рослинам у вашому саду.

Якщо підгодовувати троянди йодом, то вони будуть цвісти рясніше і довше, а самі бутони стануть більшими та яскравішими. Аромат буде більш насиченим і приємним.

Крім того, троянди будуть стійкішими до хвороб і шкідників. Зокрема, йод захищає рослини від грибкових та бактеріальних інфекцій та допомагає краще переносити стресові фактори, такі як посуха, холод, пересадка та обрізка.

Як підгодовувати троянди йодом

Купіть в будь-якій аптеці спиртовий розчин йоду. Також його можна приготувати самостійно. Для цього розчиніть 10 грамів кристалічного йоду в 100 мілілітрах спирту або горілки. Зберігайте розчин у темному скляному флаконі.

Щоб приготувати найкраще добриво для троянд, потрібно в 10 літрах води розвести 5-10 крапель спиртового розчину йоду і добре перемішати. Поливайте рослини під корінь вранці або ввечері.

Таку підгодівлю вносять один раз на два тижні в період цвітіння.

Які рослини люблять йод

На підгодівлю з йодом добре реагують капуста, огірки, помідори, перець, садова суниця.

Йод також використовують для профілактики гниття молодих зав’язей у кабачків та гарбуза.

Засіб застосовують для запобігання сірій гнилі – це одне з найнебезпечніших захворювань виноградника.

Розчин на основі йоду допомагає впоратися з оїдіумом і запобігти його подальшому розвитку. Розчин використовують під час дозрівання ягід. Виноград після обробки швидше росте.

Кімнатні рослини також можна удобрювати йодом. Така підкормка сподобається таким домашнім улюбленцям як фікуси, диффенбахія, герань, кімнатні троянди, пеларгонія, фіалки, глоксинії, орхідеї.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео