Унікальна колекція із 550-ти книг знаходиться в науковій бібліотеці

У відділі краєзнавчої літератури та бібліографії Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки понад 1700 користувачів.

Фонд налічує понад 10 тисяч документів. Але є тут особлива унікальна колекція книг із приватної бібліотеки (світлої пам'яті)  Петра Медведика. Це тернопільський краєзнавець, театрознавець, фольклорист, етнограф, мистецтвознавець, бібліограф, який ще за життя він заповів передати    бібліотеці 550 книг. Це справді "золота" колекція, яка знаходиться на другому поверсі книгозбірні. Розповідає завідувачка відділу краєзнавчої літератури та бібліографії ТОУНБ Марія Пайонк:

- Петро Медведик сформував велику бібліотеку з історії та теорії українського театру, зібрав численні і рідкісні фотоілюстрації, неопубліковані мемуари, документи, листи, склав картотеку бібліографічних матеріалів. Також він відновив і сформував репертуар та список гастролей Тернопільського театру ім. І. Франка (1939-1948рр.), Тернопільського театру ім. Т. Шевченка (1946-2000). Серед переданих видань книги з історії, етнографії, мовознавства, літературознавства, мистецтвознавства, художні твори, книги польською мовою тощо. Назви подарованих книг зафіксовані у каталогах з поміткою на картках "З бібліотеки П.К. Медведика". 

 

Валентина СЕМЕНЯК.

Фото автора.

Вибір читачів за тиждень

Відео