Пожежу на Бережанській гасили більше 1,5 години

Пожежа трапилася на мікрорайоні Дружба, поряд із новим «Парком здоров’я» на вулиці Бережанській, 42.

За словами очевидців, загоряння помітили о 16:00. Вже о 16:02 сусід погорільців Леонід викликав пожежників. Через 5 хвилин приїхав малогабаритний автомобіль з пожежної частини, що дислокується на вулиці Тролейбусній(приблизно 500м від міста події). Проте протягом ще такого ж часу жодних дій рятувальникам не вдалося здійснити, бо техніка відмовлялася працювати: шланги тріснули, насос не качав.

 

Ще через 20 хвилин приїхав ЗІЛ з Нового світу, та за кілька хвилин всю воду з нього використали. Навколо будинку зібралось більше сотні глядачів – мами з дітьми, молоді хлопці та пенсіонери шумно реагували на всі дії рятувальників.

 

 

Лише через 40 хвилин від початку пожежі приїхала третя пожежна машина і там знайшовся, поінформований про місцезнаходження пожежного гідранту, МНСник. Аж тоді процес гасіння пожежі пішов на лад. До цього часу більшість покрівлі будинку вже згоріла, полум’я виривалось зі всіх вікон другого мансардного поверху, дим густою завісою огорнув всі сусідні будинки – його було видно ще з Центру.

 

 

Як повідомили «Терену» на місці події – головною проблемою такого затягування процесу гасіння стала повна відсутність взаємодії різних відповідальних служб.

 

 

Вже майже годину горить, а ні газовиків, ні електриків на місці нема. Поряд з пожежею, у дворі, сотні дітей, підлітків і дорослих. Чому міліція не організувала периметр? Досі не перекрито дорогу – автомобілі їздять по шлангу від гідранту.

 

Лише через годину від початку трагедії міліція перекрила дорогу, усі тролейбуси зупинилися. Газова служба приїхала в 16:00. Електрики – в 16:25.

 

Добре, що не було вітру, - говорить ще один сусід погорільців. – Тут будинки – одне на одному набудовані, пожежа могла б піти далі. Добре, що це приватний будинок. Що б вони робили, якби пожежа була на поверсі 7 в багатоповерхівці – 20 хвилин драбину розкласти не могли.

 

Від офіційних коментарів пожежники поки відмовляються, кажуть, причини встановлюватиме пожежна інспекція. Проте ексклюзивно «Терену» заступник начальника зміни з питань оперативного реагування Артем Фелима пояснив, чому рятувальники так довго не могли загасити вогонь.                          

 Запасу води однієї пожежної машини вистачає максимум на 10 хвилин. Проблеми з технікою в першої машини не дозволили одразу оперативно зреагувати. Тепер же ми використовуємо постійний потік з пожежного гідранту – намагатимемось максимально швидко локалізувати пожежу, аби зменшити матеріальні втрати.    

       

       

 За словами очевидців, причина загоряння – ремонтні роботи, що проводились в сусідів у другій частині будинку.Локалізувати пожежу вдалося лише через півтори години. Повністю згорів другий мансардний поверх, перший затоплено водою зі шлангів.          

Офіційні причини пожежі «Терен» повідомить згодом.

Тамара Коблик

 

Вибір читачів за тиждень

Відео