Тернополянам показали «Маляра неба і самітніх дерев»

До 90-річчя з дня народження видатного митця, маляра і реставратора Діонізія Шолдри у Тернополі відкрили виставку його робіт «Маляр неба і самітніх дерев». Основна колекція творчої спадщини знаходиться у художньому музеї. Саме тут усі охочі зможуть насолодитися роботами знаменитого тернополянина. Триватиме виставка ще протягом тижня.

Діонізій Шолдра народився у Тернополі, але разом з батьками поїхав на чужину, рятуючись від нелегких радянських 40-х років. Проживав митець у США, Канаді, Польщі, Австрії та Іспанії. Про нього знають у всьому світі – займався портретним і пейзажним живописом, організовував виставки власних робіт, відреставрував багато картин.

Ділиться спогадами про видатного митця краєзнавець, історик, член Національної спілки журналістів України, головний спеціаліст управління релігії, національностей і культурної спадщини відділу охорони культурної спадщини ТОДА Христина Довгалюк: «Я прийшла зі студентами в художній музей, коли Діонізій Шолдра уже помер. В нього була дуже складна доля. Він народився у 1925 році в Тернополі, на Підзамчу. Вже цієї вулиці нема, там озеро. До Першої Світової війни був великий став, потім дамба була зірвана, і з’явилася нова вулиця – Підзамче, виникла у міжвоєнний період і під час Другої війни. Саме там, у 1925 році, народився Діонізій Шолдра. Вже цієї хати там, на жаль, немає. Так сталося, що він емігрував до Америки, але маючи дар до малярства, він малює і відкриває школу реставрації, тому що в Америці уже багато було європейських робіт, які потребували реставрації. Він працює над реставрацією. На старість років він повертається на рідні терени».

Діонізій Шолдра повернувся у Тернопіль за часів незалежності України. Йде на роботу у художній музей і працює там звичайним реставратором.

«Він подивився, на якому рівні реставрація в Україні і в країнах колишнього Радянського Союзу. Він просто жахнувся, що у нас такої школи реставраторів немає. Це була втрачена ланка, і він робить свою реставраційну майстерню, має своїх учнів. Хто цікавиться, той і приходить, переймає його досвід. І так, працюючи в художньому музеї реставратором, Діонізій Шолдра помер тут, в Тернополі», – розповіла Христина Довгалюк.

За словами краєзнавця, неприємна ситуація виникла, коли Діонізія Шолдру мали поховати. На Микулинецькому кладовищі для митця не знайшлося місця. Його батьки померли в Америці, а дідусь з бабусею були місцевими, тому Діонізія Шолдру поховали на кладовищі біля них.

У Тернополі відкрили меморіальну дошку, присвячену Діонізію Шолдрі. Кріпиться вона на будинку, у якому митець купив собі квартиру. Тепер у цьому приміщенні знаходиться магазин «Діамант»: «У зв’язку з тим, що там проживав останні свої роки, був його робочий кабінет, на розі будинку Листопадова-Грушевського висить його меморіальна дошка, дуже характерна. Її автор – Олесь Маляр, дуже талановитий скульптор», – каже Христина Довгалюк.

Джерело: ternopil.te.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео