Чого тернопільських журналістів навчали у Вінниці?

Медіа-день спільного проекту ЄС/ПРООН "Місцевий розвиток орієнтований на громаду" (МРГ) зібрав у Вінниці журналістів з Тернопільщини, Хмельниччини та Вінничини. Тема зустрічі – типові помилки медіа у висвітленні діяльності (МРГ).

Найпотужніший проект ООН діє в Україні з 2008 року. Він реалізується в усіх регіонах України і має на меті сприяти сталому соціально-економічному розвитку шляхом зміцнення спільного управління та заохочення місцевих ініціатив. ЄС та ООН готові вливати інвестиції у якісно підготовлені проекти і забезпечують фінансами до 70% від усієї вартості самого проекту. Але у цій справі, на думку фінансистів, є недопраювання мас-медіа.

Представники влади, керівники і спеціалісти проектів презентували працівникам мас-медіа з трьох областей напрацьовані результати. З 2008 року "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду" має такі здобутки: більше 2.5 мільйони людей у понад 2 тисячах сіл мають відновлені дитячі майданчики і школи, медичні пункти, доступ до якісної води, енергозберігаюче вуличне освітлення. 

"А люди про це не знають, а якщо знають, то інформація є викривленою", - констатували організатори заходу. 
Розвиток нашого краю в економічному напрямку презентував Ігор Стефанів - координатор проекту МРГ у Тернопільській області.

"Тернопільщина мала і має досить нелегке завдання, ми займаємось не лише ремонтами, - сказав Ігор Стефанів. - Грантові проекти нас цікавлять насамперед за можливість створити нові робочі місця. Тому здебільшого займаємось створенням кооперативів, а це завжди складно, бо виникає ряд проблем. Перш за все, це низька поінформованість представників громад, що впливає на їхнє сприйняття нової справи і часом може навіть гальмувати її. Коли людям пояснюють, що "ось, вам дадуть гроші", а потім виявляється, що зовсім невелику частку має сплатити сама громада, то жителі села вже думають, давати їм гроші чи не давати. Це проблема, коли інформація про проект тлумачиться не завжди правильно". 

Шукати вирішення проблем комунікації між журналістами, владою та громадою на круглий стіл організатори запросили першого секретаря Національної спілки журналістів Сергія Томіленка. За дві години обговорення, як правильно та об'єктивно журналістам подавати інформацію громаді, кінцевої згоди не знайшли. Питання роздержавлення преси та, з іншого боку, приватні ангажовані видання не можуть конкурувати один з одним, і, відповідно, одна й та сама інформація може бути інтерпретована по-різному. 

"Отож перевіряйте фактаж, перш ніж писати, читати чи довіряти", - радить Сергій Томіленко.
Оксана СЛОБОДЯН

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео