Бійцям пропонують пройти реабілітацію книжкою

Бібліотерапію – лікування книгою пропонують ветеранам АТО у Тернопільській міській бібліотеці № 2 для дорослих. Тут для бійців ще влітку склали список відповідних книг і поділили їх на три напрямки – «Розвантаження», «Психологічна реабілітація» і «Підняття бойового духу». Демобілізованим учасникам АТО, які повертаються з передової, у бібліотеці пропонують відібрані для них книги. Фахівці переконані: це один із сучасних методів терапії, що допоможе воїнам повернутися у мирне життя.   

«Ідея створити такий список народилася, коли я прочитала статтю в журналі «Країна». Одна журналістка написала матеріал під назвою «Бібліотерапія», в якому йшлося про психологічне лікування воїнів книгою. Такий метод застосовували 100 років тому. Я подумала, чому би нам не скористатися цією порадою. В часи, коли не було телебачення, люди проходили душевну реабілітацію в основному книжкою. Під час І Світової війни був клич, щоб ветерани, які повертаються з війни, читали книги про сімейні та інші цінності. Це робилося для адаптації солдатів до мирного життя. Ми вирішили підібрати книжки відповідно до наших реалій. Для підняття бойового духу у список включили історичні романи», –  розповідає бібліотекар читального залу Тернопільської міської бібліотеки № 2 для дорослих Надія Качуровська. 

Над складанням списку книг Надія Качуровська працювала упродовж 10 днів, рекомендації давали читачі бібліотеки. Проект обговорювали також в Інтернеті, опитування було проведено на «Фейсбуці» в групі "Моя книга". До формування переліку книг долучилися видавництва і відомі письменники Сашко Лірник, Іван Андрусяк, брати Капранови. Їхні пропозиції були враховані.

«Список ми складали, обговоривши ситуацію з колегами з бібліотек Львова та Краматорська. Коли я поділилася переліком книг в інтернеті, мені запропонували доповнити його. Це було перед форумом видавців у Львові, де колеги зі Львова планували для реабілітаційних центрів АТО придбати ці книги, – каже  Надія Качуровська. - Бійцям, які під час ротації приходять до нашої бібліотеки, та ветеранам пропонуємо цей список книг. Розповідаємо, що варто їм почитати. Також в інтернеті поширюємо інформацію, що така душевна реабілітація можлива. Адже стрес, депресію, різні психічні і фізичні розлади можна лікувати за допомогою правильно підібраних художніх творів. Дуже добре було би, якби зібрали такі книги для реабілітаційних центрів в Тернополі».

Перелік книг для бібліотерапії воїнів АТО і надалі буде доповнюватися. Зі списком книг можна ознайомитися тут: http://2biblternopil.blogspot.com/2015/08/blog-post.html

Джерело: День

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео