У тернопільських римо-католиків Святвечір і Різдво

Уже незабаром християни західного обряду відзначатимуть Святвечір, а завтра, 25 грудня, – Різдво Христове. Стануть спільно до молитви і тернопільські римо-католики.

Цієї ночі у римо-католицьких храмах України відбуватимуться урочисті богослужіння, розповів «Терену» настоятель костелу Божого милосердя і Божої Матері Неустанної Помочі, отець Андрій Маліг.

У Святвечір обов’язково будуть 12 пісних страв

- 25 грудня Різдво святкує Римо-Католицька Церква, більшість протестантських Церков, а також частина православних, включаючи Константинопольську, Антиохійську, Олександрійську, Кіпрську, Болгарську, Румунську, Польську, Албанську, Грецьку. Вони керуються Григоріанським календарем, - розповідає отець. – Власне, православні християни, католики і протестанти східного обряду святкують Різдво у той же день, тільки за Юліанським календарем. Тому воно й припадає на 7 січня.

Різдвяні традиції римо-католиків майже не відрізняються від звичаїв православних. Крім куті, на столах у Святвечір обов’язково будуть 12 пісних страв. Після родинної вечері, за словами священика, віряни західного обряду зазвичай співають колядки і йдуть до храму на святкову різдвяну месу, або «пастерку».

- Під час цієї Літургії віруючі духовно єднаються з пастирями, яким було явлено про прихід Божого Сина на землю. Тому у цю ніч під час Богослужіння читають Євангеліє про цю подію, - продовжує отець. – Я би хотів підкреслити, що не можна зосереджуватися лише на матеріальній підготовці до Різдва – купувати іграшки на ялинку, страви до столу та інше. Треба пам’ятати, що це є свято насамперед духовне. Тому і підготовка має бути духовною – ми маємо підготувати душу.

Відправи – українською, польською, англійською

Пастирська Служба Божа розпочнеться в храмі на просп. С. Бандери, 57 за годину до опівночі. Точніше о 23 годині відбудеться святкове богослужіння, яке перейде у різдвяну Літургію. Натомість завтра, 25 грудня, у костелі буде чотири відправи.

- Так, о 8.30 починається святкова відправа на польській мові, - уточнює отець Андрій Маліг. - О 10 годині відправлятиметься Служба Божа англійською мовою (є у Тернополі близько 50 студентів із африканських країн, які зазвичай на такі служби приходять), о 12 годині – українською. Власне, на неї ми очікуємо найбільше вірян. Храм насправді не є таким великим, як видається. Але сподіваюся, що помістяться усі. До костелу можуть прийти усі, хто бажає.

Крім того, за словами священика, у п’ятницю, о 18 годині також пройде святкова відправа українською мовою. Тож до костелу можуть прийти всі, хто не встиг на 12-ту.

- Якщо рахувати за кількістю вірян, які приходять до одного храму, то тернопільська римо-католицька громада є найбільшою в області. На недільні служби щоразу приходять до 400 людей. У великі свята – вірян дещо більше, - розповідає отець.

Триває Ювілейний Рік Милосердя, оголошений Папою

Що цікаво, у римо-католиків 8 грудня розпочався Ювілейний Рік Милосердя. Тож у п’яти костелах Тернопільщини відкрили Двері Милосердя. Здійснити обряд відпусту до них можуть усі віруючі, які виконають певні умови, стверджує священик. Обов’язково треба піти до сповіді, святого причастя, прочитати особливу молитву.

- Папа Франциск 13 березня 2015 року проголосив Надзвичайний Святий Рік Милосердя. Понтифік має таке право. Тим паче, у цілому світі людям бракує милосердя. А Бог усе прощає тим, хто не втомлюється просити пробачення, - наголошує отець.

Аби могти отримати такий відпуст, вірні повинні здійснити паломництво до Святих Дверей у чотирьох Папських базиліках у Римі. Одні із них Папа Франциск відчинив власноруч. Однак зробити це вдасться не усім, адже з різних куточків світу - дорога далека. Тому відчинили Двері Милосердя також у кожній катедрі і в святинях, визначених дієцезіальним єпископом.

- На Тернопільщині Святі Двері відчинили у великих парафіяльних храмах і костелах, які не припиняли свою діяльність у часи Союзу, - пояснює Андрій Маліг. – Отже, віряни можуть прийти із молитвою у храм Божого Милосердя у Тернополі, Святого Станіслава - у Кременці, Народження Святого Івана Хрестителя - у  Галущинцях Підволочиського району, Святої Трійці - у Борщові, Матері Божої, Святого Розарія і Святого Станіслава - у Чорткові.

Відкрили Двері Милосердя і в Архикатедрі – греко-католицькому соборі Тернополя. Адже між громадами римо- та греко-католиків є чимало спільного. Тож принагідно отець Андрій Маліг привітав усіх тернополян із прийдешніми святами.

- Хочу побажати, аби ми усі, святкуючи, віддали шану Богу, подякували за прихід Спасителя. Це – наша вдячність, яка належна Богові і, власне, наближує нас до Нього, - каже священик. – Я хочу побажати, щоб усі люди, які живуть на українській землі, могли зустрітися у ці свята в церквах і прославляти Бога радісно. Миру у серцях! Миру у родинах! До того ж, ми знаємо, як потрібен мир усій Україні. Аби нарешті закінчилося те військове протистояння на сході, аби родини були спокійні за своїх хлопців, які там служать. Просімо у Бога про це.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото із відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео