Львів’янин написав книжку про збаразьку парафію

Унікальна книга про історію збаразької парафії Воскресіння Господнього незабаром побачить світ. Готує її до друку львівський історик Василь Лаба, який взявся за цю працю на прохання настоятеля храму Воскресіння Господнього у Збаражі отця Олексія Боднарчука.

Журналісту Народного слова пан Василь розповів про книгу.
− Пане Василю, що спонукало Вас взятись за написання літопису збаразької парафії?
− Подібною працею я займаюсь дуже давно. Працюючи з оригінальними архівними даними, дістаю чимало цікавих фактів про ту чи іншу місцевість, які мало кому відомі, і публікую їх. Мої роботи зацікавили отця Олексія, і він запропонував зробити щось подібне для його парафії, на що я охоче погодився.
− Який історичний період охоплений у книзі про парафію Воскресіння Господнього?
− Це буде перший літопис духовного життя Збаражчини з 1803-го до 1843 року. Тоді була одна матірна церква, до якої належали ще п’ять − дві у Збаражі, а також Базаринецька, Залужанська, Старозбаразька. Тож у книзі включена інформація і про них, а також про церкви у Чагарях і Тарасівці. Читачі дізнаються, в яких перипетіях побували храми, парафії, як їх з’єднували і роз’єднували у часи панування Австро-Угорської імперії. Зміст книги включає і відомості, нові версії щодо походження назви Збараж і протоколи візитації збаразьких церков. З книги можна буде дізнатись про австрійські нововведення у тогочасне церковне життя, про життя парафії, особистості парохів, які служили у 1788-1939 роках, та чимало іншого, мало відомого місцевим мешканцям.
− Яку роль, на вашу думку, має відіграти книга?
− Вважаю, що такими літописами треба починати цементувати релігійні громади. Вони дадуть фундамент стійкості територіальній громаді. Чому б Церкві не зробити дослідження для кожної парафії? Це був би вагомий внесок і в національне відродження.
Р.S. Книга, за попередніми даними, має вийти з друку навесні. Вона буде ілюстрована, об’ємом − до двох сотень сторінок, і коштуватиме приблизно 70 гривень. Цікавою вона буде не лише історикам, священикам, а й вчителям, учням, студентам, усім, хто цікавиться правдивим минулим свого краю, адже наведені у ній факти цілком перевірені, зібрані з архівних документів та інших достовірних джерел.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео