Вихід із ситуації з бунтівним інститутом влада уже знайшла (фото)

Реальний варіант вирішення проблеми, що склалася довкола Інституту післядипломної педагогічної освіти і його адміністрації, вже обдумали у Тернопільській обласній раді. Незабаром ця ініціатива стане надбанням громадськості.

Наразі голова облради Віктор Овчарук ексклюзивно «Терену» пояснив, яким чином усе відбуватиметься. Можливо, на всіх очікує сюрприз під час сесії 10 лютого.

Нагадаємо, обласні депутати 4 січня не призначили на посаду директора Тернопільського обласного комунального інституту післядипломної освіти (ТОКІППО) жодного із двох кандидатів. «Пролетів» тоді і Сергій Алілуйко, і Олександр Петровський. Хоча на підтримку кожного висловилася частина колективу.

71 підпис – на користь Сергія Алілуйка

«Лихоманить» ТОКІППО давненько. Причому на Інтернет-ресурсах час від часу з'являються «меседжі» від конфліктуючих сторін. В одних йдеться про те, що в закладі процвітають диктатура і кумівство, в інших розповідають про наведення порядку, високі досягнення і звітують про розвиток закладу.

Виявляється, близько 30 років інститутом керувала одна людина - Юрій Буган. Але понад рік тому він написав заяву на звільнення. Комісія з питань освіти тоді залишила його доцентом однієї з кафедр. Тож він досі там працює і «впливає» на колектив. Виконуючим обов’язки директора Сергія Алілуйка призначила обласна рада. Дехто каже, що цим депутати перевищили свої повноваження. Тому від часу появи нового директора у виші почалися конфлікти і негаразди. Так, працівники нарікали на сумнівну оренду майна, погану кадрову політику, незаконні звільнення, відсутність ефективної роботи тощо.

- Нас прирівняли до вищих навчальних закладів третього рівня акредитації, – стверджує Сергій Алілуйко. – І ми розвиваємося. Я виступив з наміром відкрити напрям другої освіти для учасників АТО, які отримали травми. Людина, яка постраждала на війні, зможе себе реалізувати як вчитель історії чи географії...

Частина колективу – 71 людина із сотні працівників - не відступила від своїх переконань і досі відстоює кандидатуру нині діючого на посаді «в. о.» Сергія Алілуйка. Кажуть, він – людина молода, але вже має досвід роботи в інституті та системі методичної служби і неперервної освіти педагогів області. Працював на посаді викладача, потім завідувача кафедри. До того ж, виконує обов’язки директора уже понад рік і справляється.

«Взяли і обілляли інститут брудом»

Слід додати, що у Олександра Петровського, чужої для інституту людини, хоча і досвідченого викладача, - набагато менша «група підтримки». Адже лист за нього підписали лише понад 20 працівників вишу. Власне, кожен із кандидатів мав змогу виступити перед депутатами, але їхні «спічі» врешті нікого не вразили.

- Гляньте на кількість підписів! – закликав колег-депутатів свободівець Олександр Башта. – Може, варто голосувати за того, кого підтримує більшість? Адже люди, по суті, висловили свою думку – 71 «за».

Те, що колектив поділився на дві ворогуючі групи, було помітно і під час засідання сесії, і опісля. Викладачі інституту весь час гуртувалися у свої «об’єднання», обговорювали те, що почули в обласній раді. 

Про серйозність намірів сторін свідчить те, що люди просиділи у сесійній залі до пізнього вечора, поки депутати дійшли до того пункту порядку денного, який їх цікавив.

- Після того, як вони не проголосували за одного, я тільки хотіла, щоб вони «завалили» й іншого, - сказала одна із жінок, виходячи із зали. – Нема толку.

Між собою люди обурювалися, що під час засідання пролунало багато негативу про їхній виш. Мовляв, якість навчання там сьогодні - не найкраща.

- А хтось аналізував нашу роботу, щоб так казати? – не втримався якийсь чоловік. – Якось так гірко… Взяли і просто обілляли нас брудом…

Інститут підвищення кваліфікації має діяти при університеті

Перший крок до вирішення ситуації у ТОКІППО – призначення нового керівника, вважає Віктор Овчарук. Цілком ймовірно, це буде «третя особа», але прізвище він не назвав.

- Якщо колектив збурений, то яка може бути робота? – каже пан Овчарук. – Ми шукаємо шляхи налагодження співпраці з двома групами співробітників. Думаю, все буде добре. Уже є певні домовленості. Інститут незабаром запрацює.

До слова, у Віктора Овчарука – власне бачення подальшої долі інституту. Він пригадав, що лікарі проходять підвищення кваліфікації на базі медичного університету. Тобто там, де є належна база, застосовуються новітні освітні методики.

- Як на мене, інститут підвищення кваліфікації має діяти при університеті, - наголошує він. – Тому спочатку ми призначимо керівника, а потім запропонуємо колективу альтернативний вихід із ситуації.

Отже, якщо пункт про призначення нового керівника ТОКІППО з’явиться у порядку денному сесії облради вже 10 лютого, то кінець конфлікту дійсно уже близько.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео