Тернопіль розвиватимуть за стратегією веломіста

«Програму розвитку велосипедної інфраструктури на 2016-2010 роки» ухвалили на сесії Тернопільської міської ради. Щоправда, із уточненням – документ ще дороблятимуть.

Доповідав із цього питання начальник міського управління житлово-комунального господарства Микола Лесів. Утім, йому дуже активно допомагав свободівець Іван Сороколіт. Врешті вони обоє добилися підтримки – 36 голосів «за».

- Цю програму розробляли самі активісти, - розповідає він. – Ми на комісії, навпаки, намагалися їх стримувати у певних намірах. Власне, автором є палкий прихильник велосипедного руху Юрій Суходоляк. Він сьогодні не прийшов, тому що перебуває десь за кордоном.

Активісти спільноти "ВелоТернопіль" дійсно проробили клопітку роботу. Окрім, Івана Сороколіта, їм допомагав депутат від «Самопомочі» Назар Зелінка. Підтримав ідею громади і начальник відділу інженерно-транспортної інфраструктури міського управління житлово-комунального господарства Андрій Дроздовський та інші. Натомість депутати не були одностайними. Можливо, їм заважала втома, адже питання про Програму було серед доданих на початку сесії, а тому розглядалося близько 16 години.

- Ця Програма працюватиме, коли ми всі на сесію міської ради приїдемо на велосипедах, - вигукнув хтось із партійців, чим викликав сміх у залі.

Загалом на реалізацію Програми треба усього-на-всього… 26 млн грн. Причому у 2016 році розраховують освоїти принаймні 500 тисяч. Зробити за ці гроші планують і контрсмуги на дорогах для того, аби велосипедисти їздили вільно, і велопарковки, і решту велоінфраструктури. Мовляв, ніхто не вірив, що у Львові таку ідею реалізують, а там уже – 30 км доріжок для велосипедистів.

- Там є пункт: «забезпечити приміщення для зберігання велосипедів на залізничному вокзалі, в інших місцях», - зауважив міський голова Сергій Надал. – Але ж ми не можемо на них вплинути і змусити не маємо права….

Проте більшість депутатів збентежило не це, а саме – сума, необхідна на перетворення Тернополя у веломісто. Тому міському голові довелося дещо пояснити.

- Програму варто ухвалювати, але потім – доробити, - підсумував він. – Адже треба чітко написати про можливість залучення грантових коштів на її реалізацію. У цій графі так і вказати «фінансування з інших джерел».

Мер наголосив, що наразі Програма визначає стратегію, за якою будуть розвивати місто.

Віра ОЛЕСАНДРОВИЧ

Фото – із відкритих джерел
 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео