З вищою за середню зарплату - лише 5 відсотків доступних тернополянам вакансій

У конференц-залі обласного центру зайнятості відбулося засідання обласного координаційного комітету сприяння зайнятості населення, членами якого є представники роботодавців, профспілок та органів влади.

На засіданні були розглянуті такі питання: «Про хід виконання у 2015 році «Програми зайнятості населення Тернопільської області на період до 2017 року»; «Про внесення доповнень до «Програми зайнятості населення Тернопільської області на період до 2017 року»; «Про результати вжитих у 2015 році заходів із виведення економіки з «тіні»; «Обговорення проекту «Стратегії модернізації та розвитку державної служби зайнятості – виконавчої дирекції Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття на 2016-2020 роки».

Заступник директора обласного центру зайнятості Олександра Островська зазначила, що торік 5822 роботодавці Тернопілля поінформували службу зайнятості про наявність 34,8 тисячі вільних робочих місць та вакантних посад. Порівняно з 2014 роком кількість поданих вакансій скоротилась на 7,6%. Серед поданих вакансій лише 5% були із заробітною платою, що вища за середньообласну.

У минулому році послугами служби зайнятості скористались 62,5 тисячі осіб, з них 38,7 тисячі мали статус безробітного. За сприяння місцевих центрів зайнятості вдалося працевлаштувати 24,4 тисячі осіб, у тому числі 11,1 тисячі безробітних. Завдання програми зайнятості населення на 2015 рік з працевлаштування осіб зі статусом безробітного виконано лише на 88 %. 

Доповідач назвала основні причини неповного виконання намічених завдань – це дисбаланс в професійно-кваліфікаційному розрізі між пропозиціями та попитом на ринку праці; низька мотивація до роботи через низький розмір пропонованої у вакансіях заробітної плати; споживацькі настрої безробітних (небажання шукати місця праці через отримання соціальних виплат, субсидій, грошових надходжень із-за кордону); «тіньова» зайнятість.

- Протягом 2015 року 283-ом роботодавцям обласною службою зайнятості компенсовано витрати єдиного соціального внеску за прийняття 457 безробітних на новостворені робочі місця та 3-ом роботодавцям повертаються витрати на оплату праці за працевлаштування трьох переселенців, - сказала Олександра Островська.

Служба зайнятості Тернопілля сприяє й розвитку підприємництва. Минулоріч було організовано надання 806 консультацій з відкриття та ведення підприємницької діяльності. Допомогу по безробіттю для започаткування власної справи одноразово виплачено 409 особам зі статусом безробітного. Завдання з даного напрямку програми зайнятості населення у 2015 році  забезпечено на 136%.

Заступник директора ОЦЗ зупинилася і на організації професійного навчання безробітних, залученні їх до громадських та інших робіт тимчасового характеру; поінформувала про надання послуг молоді, інвалідам, про виконання заходів служби зайнятості при отриманні інформації від роботодавців про масове вивільнення працівників, заходів зі сприяння зайнятості сільських жителів.

Зокрема, вона зазначила, що торік послугами обласної служби зайнятості скористались 20,5 тисячі безробітних жителів сільської місцевості, з них 6,1 тисячі працевлаштовано, у тому числі шляхом виплати одноразово допомоги по безробіттю для організації підприємництва – 133. З компенсацією роботодавцям витрат єдиного соціального внеску роботою забезпечено 178 сільчан зі статусом безробітного. 2522 сільських безробітних проходили професійне навчання, 2449 завершили його, із них уже 2335 отримали місця праці. Тимчасовою зайнятістю було охоплено 2418 осіб даної категорії.

- З метою формування соціально-відповідального бізнесу проводимо із залученням представників органів місцевої влади семінари для керівників підприємств, які функціонують на територіях сільських рад, - повідомила Олександра Островська. - Минулоріч наша служба провела 69 таких виїзних семінарів, у яких взяли участь 456 роботодавців. У результаті -  до базових центрів зайнятості надійшло додатково 283 вакансії.

Заступник директора обласного центру зайнятості особливий наголос зробила на тісній співпраці з соціальними партнерами, військкоматами, органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями щодо сприяння у працевлаштуванні демобілізованим учасникам АТО.

- Із березня 2015-го послугами служби зайнятості Тернопілля скористались 640 атовців, - підкреслила вона. - 103 особи вже працевлаштовані, в тому числі 46 отримали допомогу для організації підприємництва. 50 проходили профнавчання. В даний час перебувають на обліку 460 безробітних з числа  демобілізованих військових.

Олександра Островська запропонувала членам комітету доповнити «Програму зайнятості населення Тернопільської області на період до 2017 року» таким пунктом: «Вживати заходів щодо сприяння зайнятості демобілізованих учасників антитерористичної операції, організувати професійне навчання для підвищення їх конкурентоспроможності на ринку праці. Виконавцями цих заходів визначити районні державні адміністрації, органи місцевого самоврядування, місцеві військкомати, роботодавців, обласну службу зайнятості, громадські організації».

Заступник директора ОЦЗ також виступила із пропозицією внести й доповнення до Закону України «Про зайнятість населення» щодо компенсації роботодавцям з коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття витрат на оплату праці безробітних з числа демобілізованих учасників АТО, працевлаштованих за направленням служби зайнятості.

Водночас на засіданні прозвучала пропозиція доповнити програму зайнятості населення іще одним пунктом: «Сприяти набору на військову службу за контрактом осіб з числа безробітних».

Усі члени комітету погодилися із пропозиціями і вирішили рекомендувати департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації подати на розгляд Тернопільської обласної ради проекти двох вищезгаданих доповнень до частини 4 «Сприяння зайнятості громадян, які потребують соціального захисту і не здатні на рівних умовах конкурувати на ринку праці» розділу VІІ «Напрями та заходи щодо поліпшення ситуації у сфері зайнятості  населення до 2017 року «Програми зайнятості населення Тернопільської області на період до 2017 року».

Також присутні дали згоду на направлення листа в Мінсоцполітики України про внесення доповнення до Закону України «Про зайнятість населення» щодо компенсації роботодавцям з коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття витрат на оплату праці безробітних з числа демобілізованих учасників АТО, працевлаштованих за направленням служби зайнятості.

На засіданні обласного координаційного комітету сприяння зайнятості населення обговорили і результати вжитих у 2015 році заходів із виведення економіки з «тіні», і проект «Стратегії модернізації та розвитку державної служби зайнятості – виконавчої дирекції Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття на 2016-2020 роки», який виніс на обговорення директор ОЦЗ Петро Химейчук.

Стратегію було схвалено, а райдержадміністраціям, органам місцевого самоврядування, контролюючим органам, службі зайнятості рекомендовано активно проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення та роботодавців щодо легального працевлаштування; підкреслено, що  оперативне і повне подання роботодавцями вакансій у службу зайнятості забезпечить підвищення рівня зайнятості населення, значно зменшить тривалість безробіття.

Учасники засідання також дали доручення заступникові голови координаційного комітету від їх імені звернутися до Кабінету Міністрів із пропозицією відмінити мораторій на перевірки суб’єктів підприємницької діяльності органами Державної служби України з питань праці.

Вибір читачів за тиждень

Відео