Кременець вклонився сучасним іконам Волині

Ікони, написані під час міжнародного пленеру Польщі «Святі Миротворці», презентували у Кременецькому краєзнавчому музеї. Виставка – результат творчої праці майже тридцяти художників з України та Польщі, які минулого року писалі ікони у волинському Замлинні.

   Відкриваючи експозицію, консул Республіки Польща в Луцьку Кшиштоф Савіцкі наголосив на тому, що спільні українсько-польські іконописні пленери у Замлинні проводяться уже вп’яте. Там, у невеличкому волинському селі митці побожно схилялися над своїми роботами, доводячи їх до логічного завершення – готових ікон. Незважаючи на різні конфесії, представниками яких були художники, вони день розпочинали із спільної молитви, що надзвичайно зміцнювало їхні духовні стосунки. Під час всього пленеру панував творчий, доброзичливий настрій, товариські стосунки міх усіма учасниками цієї високодуховної акції.     

  • Вважаю, що такий проект - гарний приклад багаторічної співпраці неурядових організацій та установ Польщі і України. Мета подібних пленерів - ведення духовного діалогу між художниками, які сповідують як західне, так і східне християнство. А в основі проекту лежить необхідність польсько-українського обміну ідеями у сфері сакрального мистецтва та іконопису. Також йдеться і про знайомство з релігійним контекстом візантійського сакрального мистецтва та культурне взаємопроникнення впливів Сходу та Заходу. Частина робіт, які ми привезли до Кременця, це канонічні ікони. Їх сміливо можна розташувати у тому чи іншому храмі, а частина інших образів – це яскраві, самобутні зразки сучасного сакрального мистецтва, в яких відображено західну та східну традиції написання ікон», - сказав дипломат.  

   Під час відкриття виставки мистецтвознавці, представники духовенства наголошували, що ікони, які виставлені для огляду – не є абсолютною інтерпретацією того чи іншого митця. У кожній роботі враховувались священні канони. Зважаючи на це іконописці й творили образи святих. Цей іконописний пленер мав глибоку, промовисту назву: «Святі Миротворці». Духовним лейтмотивом пленеру і, зрозуміло, самої виставки у Кременці, стали біблійні слова «Блаженні миротворці, бо вони синами Божими стануть».

Художники з Польщі і України об’єдналися у спільній молитві за долю України і усіх тих, хто зараз зі зброєю в руках боронить нашу незалежність. Надзвичайна емоційна заглибленість у цю важливу тему та поєднання сакральної складової з сучасною візуальною мовою – головний творчий здобуток митців-учасників цього пленеру. Кожна із презентованих на виставці робіт відображає надважливість світоглядного вибору, який, напевно, постає у житті кожної людини. Зображення святих на іконах уособлюють образи захисників, переможців, миротворців, на боці яких правда і віра, сила людяності та братньої любові. Над створенням ікон працювали як професійні іконописці, так і студенти Львівської Академії мистецтв.

   Важливо, що учасники пленеру усвідомлювали актуальність та необхідність такої духовної акції саме у період, коли Україна воює з російським агресором. Пленер став свідченням підтримки українського народу з боку поляків у нелегкий для України період. І кожна робота – це своєрідне духовне застереження тим, хто порушує християнські заповіді, писані та неписані закони людяності. Тому кожен митець,  що брав участь в іконописному пленері у Замлинні, по суті, став співучасником процесу взаєморозуміння між людьми, між обома народами-сусідами, різними віросповіданнями. Адже головне, зрозуміти, що ікона, це не просто вид мистецтва. Це, насамперед, вид служіння людям та Всевишньому.

Орест САРМАТСЬКИЙ 

Фото надано Кременецькою міською радою

Вибір читачів за тиждень

Відео