Громадські активісти у Тернополі вимагають закриття неефективних комунальних підприємств (фото)

Навіщо утримувати збиткові комунальні підприємства? Чому досі не закрили ті структури, що існують лише на папері? Чому так багато грошей витрачають на утримання «білого дому»?

Ці та інші гострі питання ставили представники громадськості та експерти, які взяли участь у засіданні постійної комісії Тернопільської обласної ради із питань регламенту, депутатської діяльності, запобігання і протидії корупції, законності та здійснення демократичного цивільного контролю над воєнною організацією і правоохоронними органами держави. Задовольнили тернополян не усі відповіді доповідача.

Левова частка із майже 5 мільйонів гривень пішла на заплату

Публічний звіт Тернопільської обласної ради за підсумками виконання обласного бюджету у 2015 році відбувся сьогодні, 30 березня. Активісти і представники місцевих ЗМІ змогли почути, скільки коштів торік пішло на придбання оргтехніки, канцтоварів, квітів і цінних подарунків, а також - на ремонт і утримання комунальних установ.

Спершу виникла проблема із наявністю кворуму. У комісії – п’ятеро депутатів. Вчасно на засідання зявилися не всі. Присутніми були троє: голова комісії Володимир Заліщук (депутат із фракції БПП), Василь Вислоцький (БПП) і Ольга Заставна (ВО «Свобода»). Ще один свободівець Сергій Кацемір не зміг прийти, адже перебуває у зоні АТО. Чому не прийшов представник ВО «Батьківщина» Василь Ференц – не відомо.

Доповідав заступник керуючого справами – начальник організаційного відділу облради Володимир Чубатий. І робив він це, м’яко кажучи, «без ентузіазму».

  • Звіт про виконання обласного бюджету за 2015 рік оприлюднили на офіційному сайті обласної ради і ОДА, там із цифрами можуть ознайомитися всі охочі, - каже він. – Обсяг цього документа – дуже великий. Розповім про головне.

Володимир Чубатий, зокрема, спинився на сумі, витраченій на апарат облради. Вказав, що у штаті від 2006 року числиться 42 одиниці. Левова частка із майже 5 мільйонів гривень пішла на заплату цим людям. Решта – на сплату за комунальні послуги, утримання будівлі, що належить обласній раді, тобто «білого дому», а також інші потреби.

  • У минулому році фінансували 4 програми, - продовжує він. – Програму підтримки органів місцевого самоврядування, Програму підтримки видавничої справи і співпраці із ЗМІ, Програму підтримки міст, селищ, громад і Програму «Турбота».

Володимир Чубатий довше відповідав, ніж доповідав

Озвучені суми витрат на ці статті викликали бурхливе обговорення у залі. Активісти почали ставити питання відразу після завершення виступу. Тож Володимир Чубатий довше відповідав, ніж доповідав. Найбільше присутніх обурило, що обласна рада із казни фінансує видавництво «Рада» та Тернопільський обласний туристично-інформаційний краєзнавчий центр.

  • Як я розумію, підприємства створюють, щоб вони давали прибуток, - каже співкоординатор громадської ініціативи «Громадяни проти корупції», експерт Василь Тарас. – А вказані комунальні підприємства не те що не заробляють на себе, а й вимагають постійних вливань.

Відтак він запропонував владі безкоштовну юридичну допомогу при закритті недіючих чи неефективних комунальних підприємств. Адже про це давно говорять, але нічого реально не роблять. Наразі існують майже 80 КП, створених обласною радою, але діючих серед них – лише 53. Причому більшість із них – самі не заробляють ані копійки.

  • А ви спробуйте не дати їм гроші, адже ми нарвемося на судові позови. Зарплату цим людям ми мусимо дати, адже вважаємося засновниками, - зітхнув Володимир Чубатий.

Власне, дехто із представників КП на засіданні намагалися захистити інтереси своїх підприємств. Однак для присутніх ця інформація достойним аргументом не стала. Врешті звіт взяли до уваги. Проте – із побажанням: аби обласна рада нового скликання, яка запрацювала 8 грудня 2015 р., виправила помилки, вчинені попередниками. Мовляв, витрачання коштів має бути прозорішим і ефективнішим.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

Довідка. Цифри, що викликали найбільший інтерес із боку громадськості:
• облрада у 2015 році придбала бензину на 79 900 грн, дизельного пального на 20 000 грн;
• газета «Свобода» висвітлювала діяльність обласної ради за 20 000 грн, а також надавала послуги із розміщення інформаційної продукції на суму 25 000 грн;
• 12 серпня 2015 р. Тернопільська обласна державна телерадіокомпанія провела одну (!) пряму телевізійну трансляцію пленарного засідання на суму 12 400 грн;
• придбали квітів (троянд, маргариток, гвоздик корзин) на суму 23 200 грн;
• витратили на поточний ремонт і технічне обслуговування транспортних засобів 55 000 грн; на заміну і ремонт автомобільних шин – 8 000 грн; купили автомобільних шин, камер, дисків на суму 22 000 грн;
• за надання послуг зберігання і контролю технічного стану автотранспортних засобів комунальному автотранспортному підприємству сплатили 96 600 грн.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео