Тамара Коблик

Буде яскравішим, ніж зазвичай. Тернополяни можуть побачити перший повний супермісяць

Супермісяць буде видимим 3 липня і матиме більшу яскравість порівняно з середнім повним Місяцем

Вже завтра, 3 липня, українці зможуть спостерігати цікаве та видовищне астрономічне явище повного Місяця, яке називають Супермісяцем або ж Суперповнею. Повний місяць, як пише «Апостроф», офіційно настане о 13:41 за київським часом. Тоді супутник Землі стане приблизно на 7% більше та на 16% яскравіше, ніж звичайний повний Місяць, за яким, у випадку гарної погоди, можна спостерігати всю ніч.

Супермісяць взагалі не впливає на здоров'я людей, не викликає потопів, землетрусів, вивержень вулканів чи цунамі, але спричиняють трохи вищі, ніж зазвичай, припливи.

Але люди у такі дні відчувають надлишок енергії, яку краще перенаправити у позитивне та спокійне русло. Краще побути у родинному колі та щось зробити разом - приготувати вечерю, подивитися легкий фільм чи поспостерігати за Місяцем. У цей день можна працювати з рослинами, вдома чи в саду.

Варто зазначити, офіційного астрономічного терміну «Супермісяць» не існує. Це слово вперше використав у 1979 році американський астролог Річард Нолле, описавши це явище як «новий або повний місяць у момент максимального, або майже максимального (до 90%) зближення з Землею на заданій орбіті».

Додамо, що Супермісяць у 2023 році також можна буде поспостерігати ще тричі: 1 серпня, 31 серпня та 29 вересня.

Нагадаємо, місячне гало тернополяни спостерігали цієї зими двічі.

Читайте також: Рожеве сяйво спостерігали у небі над Тернопільщиною (фото)

Читайте також: У небі над Тернополем з'явилося сонячне гало (фото, відео)

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео