Агро-новини 31 травня

Новини аграрного сектору.

Ціни на овочі пришвидшили спад

Плодоовочевий індекс за попередній тиждень (з 21 по 27 травня 2016 р.) знизився ще на 5,1% і продовжив тенденцію, що зберігається вже чотири тижні на ринку, повідомляє «АПК-Інформ: овочі і фрукти».

За цей час плодоовочева корзина українця стала дешевшою вже на 53,7%.

«На попередньому тижні зниження цін спостерігалося вже у всіх без винятку сегментах плодоовочевого ринку України. Навіть далекі від ідеальних для отримання ранньої продукції погодні умови не могли зняти тиск з плодоовочевого ринку», — сказала керівник проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти» Тетяна Гетьман.

Найбільший внесок у зниження вартості плодоовочевого кошика на попередньому тижні внесли овочі борщового набору, які продовжували дешевшати.

Зокрема, дуже різко впали ціни на ранню капусту, оптова ціна на яку опустилася вже нижче 1 грн/кг, що допомогло різко збільшити її продаж, у той час як попит на торішню капусту знизився майже до нуля. Під впливом зростаючої пропозиції ранньої продукції досить істотно впали ціни і на минулорічні моркву і цибулю. Також активно дешевшала рання картопля і зробила тиск на ціни торішньої продукції.

Українські садівники вимагають від уряду термінового порятунку галузі

В Україні склалась безпрецедентно критична ситуація з реалізацією українських фруктів та ягід, про це на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook повідомляє у відкритому листі прес-служба асоціації «Укрсадпром».

У 2015 р. в Україні було вирощено більше 2 млн т. плодово-ягідної продукції, суттєва частка якої досі залишається нереалізованою та зберігається у фруктосховищах підприємств, при тому, що вже розпочато збір нового врожаю 2016 р.

«Проблема з реалізацією плодово-ягідної продукції виникла у результаті припинення торгових відносин між Україною та Російською Федерацією, куди експортувалось до 96% українських яблук, груш, айви, за офіційними даними ДФС», — сказано у повідомленні.

Таке миттєве закриття ринку найбільшого споживача української продукції надзвичайно негативно вплинуло на стан цілої галузі садівництва, ягідництва та розсадництва. Суттєво зменшились обсяги закладання нових багаторічних насаджень, у 5 раз зменшився обсяг експорту свіжих українських фруктів та ягід, вартість основних фруктів (яблук та груш) зменшилась у середньому у 5 раз, що надзвичайно негативно вплинуло на рівень доходів населення, зайнятого у галузі.

 Як наголошується у листі, таким чином, за відсутності державної підтримки галузі, своєчасного та ефективного вжиття необхідних заходів з боку держави, направлених на стимулювання реалізації та споживання українських фруктів та ягід, подальше мовчазне спостерігання за проблемами галузі, може призвести до соціального вибуху у сільській місцевості.

Українські фермери втратили на сої 4 млрд грн

Найперспективнішою і багатообіцяючою культурою до 2016 р. на українському ринку була соя, посіви та врожаї сої постійно радували рекордами та й прогнози на наступні врожаї також були досить оптимістичними, заявила провідний експерт олійного ринку Юлія Гаркавенко, пише «УкрАгроКонсалт».

Спочатку очікувалося, що тенденція зростання посівних площ під соєю продовжиться, і під урожай 2016 р. відведено не менше 2 200-2250 тис. га. Тобто очікувалося зростання посівів на 50-100 тис. у порівнянні га з 2015 р.

Однак поточний сезон 2015/16 став розчаруванням для виробників сої, і справа не тільки у недоборі врожаю у 2015 р. Українські аграрії недоотримали як мінімум 400 тис. т сої. Основною причиною падіння інтересу сільгоспвиробників до вирощування соєвих бобів стало істотне падіння цін на світовому ринку, а відповідно і на українському ринку.

Як результат, українські фермери, які тільки через недобір врожаю сої втратили близько 4 млрд грн, вирішили дещо стримати свій запал і під урожай 2016 р. вирішили не розширювати посівні площі під цією олійною культурою, а зробити ставку на високомаржинальний соняшник. Так, за планами Мінагропроду, під сою у цьому сезоні планувалося відвести близько 2 024 тис. га (проти 2 148 тис. га у 2015 р.).

      Огляд підготував Орест Сарматський

 

Вибір читачів за тиждень

Відео