Віра Олександрович

У конкурсі на посаду директора обласної філармонії переміг Ярослав Лемішка (фото)

філармонія_ф

Конкурсна комісія на заміщення посад керівників закладів культури розпочала роботу в Тернопільській обласній раді сьогодні, 11 липня. І вже є перші результати її діяльності.

Нагадаємо, засідання, під час яких конкурсанти репрезентуватимуть свої програми, відбуватимуться також 12 та 13 липня. Адже загалом планували обрати керівників 15 установ (див. довідку унизу – прим.).

Подали заяви на звільнення, коли… отримали повістки

Наприклад, на посаду директора Тернопільської обласної філармонії претендували співак Ігор Гаврилюк і Ярослав Лемішка, який керував установою культури досі. Між ними була жорстка конкурентна боротьба. Кожен отримав на висловлення своєї думки по 15 хвилин.

- Усі хочуть і прагнуть змін. Хочуть і прагнуть, щоб зараз працювали молоді, - розповідає Ігор Гаврилюк. – Судячи з того, що і Президент, і решта кажуть, що потрібні молоді кадри, молоде мислення, я й вирішив подати свою кандидатуру. До того ж, мене підтримало чимало людей.

Чимало претензій кандидат висловив не лише до кадрової політики свого конкурента, а й до його господарських даних. Зокрема, Ігор Гаврилюк розкритикував ремонт, проведений нещодавно у приміщенні обласної філармонії, що на вулиці Острозького. Натомість Ярослав Лемішка робив акценти на своїх здобутках за останні роки.

- За останніх 9 років, що я є тут, два колективи отримали звання академічного, - каже він. – І вісім найкращих наших артистів отримали звання Заслужений і Народний артисти. Я гадаю, що це є найкращий показник нашої роботи у творчому плані.

Лемішка
Лемішка

До речі, пояснив Ярослав Лемішка і те, чому свого часу звільнилися із філармонії квартет «Акорд» і його конкурент - Ігор Гаврилюк. Виявилося, вони подали заяви, коли… отримали повістки з’явитися у військовий комісаріат.

«Якщо хтось не подав, то це – не наша проблема»

Дехто із експертів і громадських активістів, присутніх у залі, дорікав організаторам конкурсу за недостатнє інформування громадськості. Більшість звинувачень відкинув директор департаменту культури обласної держадміністрації Григорій Шергей.

- Упродовж півроку відбувається цей конкурс, - запевняє він. – Треба було звернутися до первинного документу, до Закону України, що визначає правила проведення таких конкурсів. Це – перше. Друге. Вам не треба було шукати громадську раду. В одному із пунктів записано: незалежні фахівці в галузі культури, бізнес-адміністрування можуть брати участь у комісії.

Обласна рада
Обласна рада

Підтримав колегу і голова комісії із обрання директора філармонії - перший заступник голови обласної ради Василь Деревляний.

- Тернопільська обласна рада все вчасно зробила. Були дотримані усі законні вимоги до оголошення конкурсу, - розповідає Василь Деревляний. – Інформацію виставили на сайт. Усе так зробили, як Бог приказав. Те, що хтось не поцікавився, ми за це не відповідаємо. Ми все зробили. А якщо хтось не подав, то це – не наша проблема.

Переможця конкурсу визначали представники комісії таємним голосуванням без присутності кандидатів. Бюлетені для голосування отримали 8 членів комісій, ще два погасили через відсутність двох представників. Ярослав Лемішка переміг одноголосно. Відтак голові обласної ради Вікторові Овчаруку рекомендували саме із ним підписати контракт.

Фото із відкритих джерел

Довідка. Конкурс оголосили на посади (за інф. сайту te-rada.org):

  1. директора – художнього керівника комунальної установи Тернопільської обласної ради «Тернопільський академічний обласний український драматичний театр ім. Т.Г. Шевченка»;
  2. директора установи Тернопільської обласної ради «Тернопільська обласна

філармонія»;

  1. директора комунальної установи Тернопільської обласної ради «Тернопільська обласна бібліотека для дітей»;
  2. директора Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки;
  3. директора комунальної установи Тернопільської обласної ради «Тернопільська обласна бібліотека для молоді»;
  4. директора комунальної установи Тернопільської обласної ради «Тернопільський обласний художній музей»;
  5. директора Тернопільського обласного краєзнавчого музею;
  6. директора комунальної установи Тернопільської обласної ради «Тернопільський обласний методичний центр народної творчості»;
  7. директора комунальної установи Тернопільської обласної ради «Тернопільський обласний центр охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини»;
  8. директора Борщівського обласного комунального краєзнавчого музею;
  9. директора обласного комунального етнографічно – меморіального музею Володимира Гнатюка у с. Велеснів Монастириського району;
  10. директора обласного комунального музею Богдана Лепкого в м. Бережани;
  11. директора обласного комунального меморіального музею-садиби Леся Курбаса в с. Старий Скалат Підволочиського району;
  12. директора обласного комунального літературно-меморіального музею Юліуша Словацького в м. Кременці;
  13. директора установи Тернопільської обласної ради «Музейний комплекс «Лемківське село».

Вибір читачів за тиждень

Відео