Онлайн-консультації: роз’яснюють тернопільські податківці

42801

У Тернопільській ОДПІ провели чергову інтернет-конференцію. Цього разу вона стосувалася порядку подання розрахунку за формою № 1ДФ. На запитання відповідала головний державний інспектор відділу організації роботи Галина Оленин.

Додзвонювачі найбільше цікавились порядком виправлення помилок, котрі вони допустили у розрахунку форми № 1ДФ та деякими особливостями його подання:

 

Фірма, у зв’язку з виробничою необхідністю, перевела працівника на роботу до філії в іншому місті й для нього орендується квартира. Орендна плата сплачується підприємством за рахунок прибутку. Надання працівникові житла, за яке йому не треба платити, на нашу думку, не вважається додатковим благом, а тому в 1ДФ – не відображали. Чи є це помилкою?

Ні, це не буде помилкою. Адже відповідно до Порядку заповнення, розрахунок за формою № 1ДФ, подається, якщо підприємство нараховує й виплачує дохід на користь платника. За загальними правилами, орендна плата, що сплачується підприємством за проживання працівника, є для працівника додатковим благом та повинна оподатковуватись.

Проте, нормами Податкового кодексу передбачено виняток: якщо житло орендується для працівника у зв’язку з виконанням ним трудової функції, то безоплатне проживання в орендованому приміщенні не є для працівника додатковим благом (пп. 164.2.17). У вашому випадку, підприємство не нараховує та не виплачує дохід працівникові, тому й відображати у формі № 1ДФ цю операцію не потрібно.

В березні виплатили заробітну плату померлого працівника його вдові. Також, їй було надано допомогу на поховання у сумі 4000 грн. При цьому, у формі 1ДФ за І квартал, бухгалтер відобразив ці виплати під податковим номером отримувача (вдови). Чи правильно нами заповнено розрахунок?

У цій ситуації, при заповненні форми № 1ДФ, було допущено помилку у відображенні податкового номера, яку слід виправити шляхом подання уточнюючого розрахунку. Дохід у вигляді заробітної плати було нараховано працівникові за відпрацьований час. Тому, незважаючи на те що працівника вже немає в живих, у формі № 1ДФ, такий дохід слід відображати за податковим номером працівника та ознакою доходу «101».

Щодо допомоги на поховання, то:

  • сума, що не перевищує 3860 грн (двократний розмір прожиткового мінімуму х 1,4) не буде обкладається ПДФО, а у формі № 1ДФ її слід відобразити за ознакою «146»;
  • суму, що перевищує цей розмір, необхідно оподаткувати за ставкою 18 % (у вашому випадку – 140 грн) та відобразити в розрахунку за ознакою «126».

І у першому, і у другому випадку, сума допомоги на поховання працівника буде відображатися у формі № 1ДФ за номером отримувача, тобто вдови.

Підприємець заключив договір на проведення в магазині ремонтних робіт з іншим підприємцем. При заключенні договору було проведено передоплату, яку відобразили в розрахунку 1ДФ за І квартал 2016 року. Проте, договір було розірвано, а послуги так і не надані. Підприємець суму авансу повернув у ІІ кварталі. Чи потрібно відображати повернену суму?

У разі повернення фізичній особі-підприємцю суми попередньої оплати при розірванні договору, яка була відображена іншим підприємцем в розрахунку за формою № 1ДФ за попередній квартал, така сума повернення зазначається з від’ємним значенням у складі податкового розрахунку за будь який наступний податковий період, протягом якого відбулося таке повернення коштів. У вашому випадку, при поданні розрахунку форми № 1ДФ за ІІ квартал суму повернення треба відобразити із знаком «-».

Протягом 2-х років підприємець орендував приміщення в іншого підприємця, проте, розрахунку 1ДФ на нього не подавав. Які штрафні санкції будуть застосовуватись, якщо одночасно буде подано 5 розрахунків 1ДФ за всі попередні періоди?

Звернімось до Податкового кодексу України. Відповідно до п. 119.2 ст. 119 Кодексу, неподання, подання з порушенням встановлених строків – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 510 гривень. Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень.

До податкового агента, який одночасно подає два або більше податкових розрахунки за формою № 1ДФ, які не були своєчасно подані, застосовується штраф у розмірі 510 грн. Якщо протягом року після накладання штрафу платник подає одночасно два або більше податкових розрахунки за формою № 1ДФ, з порушенням термінів подання, то до такого платника податків застосовується штраф у розмірі 1020 гривень.

Наше підприємство придбало у фізичної особи частку в статутному капіталі іншого підприємства. Чи маємо ми, як покупець корпоративних прав, відображати суму виплаченого доходу у формі  1ДФ?

Інвестиційний прибуток від проведення платником податків операцій з корпоративними правами, випущеними в інших, ніж цінні папери, формах, включається до загального місячного оподатковуваного доходу. Але облік загального фінансового результату за операціями з інвестиційними активами фізична особа веде самостійно (пп. 170.2.1 ПКУ).

Проте, відображати дохід, нарахований та виплачений на користь фізичної особи, доведеться підприємству­покупцю. У формі № 1ДФ такий дохід потрібно відобразити за кодом ознаки доходу – «112».

Працівник звільнився 3 липня, а 4 – був знову прийнятий на роботу. Чи потрібно зазначати у формі № 1ДФ дату звільнення та прийняття на роботу? Як відображати дохід працівника?

Відповідно до п. 3.7 Порядку заповнення податкового розрахунку № 1ДФ, при неодноразовому прийнятті фізичної особи на роботу та її звільненні з роботи у звітному кварталі – про неї потрібно заповнювати стільки рядків, скільки разів змінювалося місце роботи. Інакше кажучи, (у вашому конкретному випадку), в одному рядку наводиться інформація про доходи та податки до третього числа місяця (саме в ньому заповнюється й графа 7 – звільнення), а в другому – інформація про доходи та податки, які стосуються роботи працівника після третього числа (заповнюється графа 6 – прийняття).

За інформацією щодо проведення наступних тематичних інтернет-конференцій та аналогічних заходів – слідкуйте на суб-сайті ТО ДФС у Тернопільській області (tr.sfs.gov.ua).

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

Вибір читачів за тиждень

Відео