Віра Олександрович

Грошей у скарбниці Тернопілля - більше, але на все не вистачає (фотофакт)

Попри сварки і метушню, що супроводжували майже все засідання обласної ради, депутати 22 вересня все ж спромоглися прийняти кілька важливих рішень.

«Терен» писав про це ТУТ, ТУТ і ТУТ. Окрім того, на сесії внесли зміни до бюджету-2016. Доповідав із цього питання директор обласного департаменту фінансів Степан Скибиляк.

unnamed-7
unnamed-7

634 тисячі гривень - на бюджетні установи

Чиновник похвалився, що за 8 місяців 2016 року Тернопіллю вдалося перевиконати план із наповнення бюджету на 124,5%. Якщо порівняти із аналогічним періодом минулого року, то загальний фонд місцевих бюджетів зріс аж на 436,6 млн грн (тобто 47,6%).

Більше того, Тернопільщина виконала ще й план щодо надходження всіх основних видів податків і зборів. Таких результатів вдалося досягнути здебільшого завдяки змінам у Бюджетному кодексі, а також збільшенню розміру зарплати краян. Оскільки з’явилися резерви, то їх можна виділити на певні потреби.

-Ми спрямовуємо 634 тисячі гривень у вільному залишку коштів на 1 січня цього року на наші бюджетні установи для забезпечення сплати Єдиного соціального внеску, - розповідає Степан Скибиляк. - Питання спрямування із 4-х джерел обласного бюджету коштів на співфінансування дороги під кредитний ресурс, що надається нашому «Укравтодору», це - 760 тис. грн.

До слова, річний план в області уже виконали 235 місцевих бюджетів, а перевиконання плану загального фонду мають аж у 463 місцевих скарбницях. Понад план отримали 267,6 млн грн (95,5%). Причому хороші показники цьогоріч у сфері сплати податку на майно. Так, у бюджет надійшло 180,1 млн грн (136,2%).

На захист мережі профтехосвіти зробили звернення

Як би це не виглядало ідеально, але на все цих грошей не вистачає. Чи не найгострішим у нашій області залишається питання фінансування професійно-технічної освіти. До кінця року на її потреби бракує близько 40 мільйонів гривень. У казні Тернопілля таких грошей дійсно немає. Наразі шлях до вирішення проблеми шукають, стверджує чиновник.

-Ми будемо пропонувати вирішення питання за рахунок стабілізаційної дотації, - каже Степан Скибиляк. - У профтехосвіті, там – теж, на наш погляд, директори хитрять. Спецфонд у них є, але він чомусь не пропонується для спрямування на зарплату. Ми вивчимо комплексно це питання і внесемо на сесію облради.

unnamed-8
unnamed-8

Додамо, місцеві училища цього навчального року не набрали необхідної кількості учнів. Тому у майбутньому варто очікувати зниження державного замовлення на 10-20%, а також значного переформатування усієї мережі профтехосвіти. Але врятувати училища це все одно не допоможе. Відтак депутати на цій же сесії ухвалили звернення щодо врахування пропозицій до проекту Закону «Про професійно-технічну освіту» і фінансування вищих навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації за рахунок коштів державного бюджету (повний текст читайте ТУТприм.)

Фото автора

Довідка. Від січня по серпень 2016 р. до загального фонду місцевих бюджетів краю надійшло 1 мільярд 355 мільйони гривень власних доходів. Податку і збору на доходи фізичних осіб отримали 745,2 млн грн.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео