Чи візьме Овчарук відповідальність за незаконне рішення тернопільських депутатів?

yayayayayayayayayayayayayayasssssssssmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

Сьогодні, з призначенням нового головного редактора газети «Свобода», Тернопільська обласна рада прийняла рішення, в якому 5 разів порушила законодавство України.

1. За висновками медіаекспертів та медіаюристів, засновники не мають права втручатися в роботу редакції, якщо розпочато процес роздержавлення, за винятком випадків, передбачених Законом України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Процес роздержавлення розпочала Тернопільська обласна рада своїм рішенням від 31 травня 2016 року. Цим же рішенням рада вирішила вийти зі складу засновників редакції газети «Свобода».

2. Органи місцевого самоврядування позбавлені права призначати керівників комунальних друкованих ЗМІ. Відповідні зміни внесено в Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні». Тепер п.7. ст.43 передбачає, що виключно на пленарних засіданнях можна приймати рішення щодо заснування аудіовізуальних (електронних) ЗМІ відповідної ради, призначення і звільнення їх керівників.

3. Зміни внесено і в Закон України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні». Статтю 8 доповнено новим положенням: «органи державної влади, інші державні органи та органи місцевого  самоврядування не можуть виступати засновниками (співзасновниками) друкованих ЗМІ».

4. На вакантну посаду головного редактора редакції газети «Свобода» не було оголошено конкурс, як це було з аналогічними посадами в інших комунальних закладах. Ця норма мала би діяти, якщо право призначати керівника друкованого комунального ЗМІ було би збережено за обласною радою.

5. Новопризначений головний редактор не запропонував депутатам свого бачення розвитку газети, в тому числі, на стадії роздержавлення.

Прийняте рішення набуде чинності, якщо його підпише голова обласної ради, порошенківець Віктор Овчарук. Йому і доведеться брати відповідальність за колективне рішення депутатів та відповідати, якщо редакція звернеться до суду.

Нагадаємо, що політичний шеф голови обласної ради В.Овчарука та голови ОДА С.Барни Президент України Петро Порошенко особисто проявив ініціативу щодо необхідності провести роздержавлення комунальних друкованих ЗМІ.

Про ситуацію, що склалася можна прочитати ТУТТУТТУТТУТТУТ і ТУТ.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео