Оксана Бучко

Тернополянам розповіли, як шукати кошти на благодійні проекти

Із тернопільськими авторами благодійних проектів поділився досвідом  представник християнської організації «Молодь з місією» Роман Статкевич, який сьогодні працює у польському містечку Жешув. Він реалізатор проектів соціальної сфери «Дотик» для дітей, Coffee Hause для залежних людей, різних акцій  для біженців та ув’язнених.

- Щоб розпочати благодійний проект, не треба чекати стартового капіталу, - рекомендує Роман Статкевич. – Варто відкликатись на ті нужди, які ти можеш покрити. Потім знайти команду однодумців і залучати свої ресурси. А далі ця діяльність буде розширятись і на інших охочих долучитися.

unnamed (10)
unnamed (10)

На рівні розширення проекту потрібне правильне його представлення. Для цього експерт рекомендує чіткість викладу проекту. А ще Роман наголошує, що програмою потрібно дати надію на позитивні зміни.

- Ніхто не буде читати великі тексти чи слухати довгі розповіді про те, як все погано, - додав Роман Статкевич. - Ніхто не хоче вкладати кошти в проект у стилі поразки. Якщо ви так песимістично бачите свою діяльність, то результатів очікувати теж не варто. Викладіть коротко проблему, а потім запаліть надію планом своїх дій. І найперше зробіть це у своєму серці.

Також Роман Статкевич порадив ініціаторам не прив’язуватись до одної діяльності , а використовувати різні входи відкритих дверей.

- Після  праці в інтернаті з програмою «Дотик» ми через декілька років отримали лист від американських усиновителів, які взяли хлопчика, - розповідає Роман. - Батьки писали, що вихованець під час знайомства був дуже заляканий і пригнічений. Але вони звернули увагу на дитину через вміння гарно вирізати аплікації. І це результат роботи наших волонтерів. Його неможливо було запланувати і бачити під час постійної роботи.  

Сьогодні Роман із командою хоче розпочати осередок організації «Молодь із місією» у Жешуві.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео