Віра Олександрович

Про які зміни варто знати тернопільським підприємцям (фото)

Податкова_ф (Copy)

Як тепер треба платити єдиний соціальний внесок, або ЄСВ, пояснили підприємцям податківці Тернопільщини.

Згідно із останніми законодавчими змінами, кожен підприємець тепер має відраховувати ЄСВ незалежно від виду діяльності, обраної системи оподаткування і навіть доходу. Ось тому і виникла ситуація, коли українці масово почали закривати «сплячі» ФОПи, пояснює виконуючий обов’язки заступника начальника Головного управління Державної фіскальної служби в області Володимир Білий (на прес-конференції також говорили про таке – ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ).

Ще у 2015-му році тим, хто не здійснював господарську діяльність, дозволили не подавати звітність, - пригадує він. - І тому чимало платників уже були давно працевлаштовані, але поряд із тим залишалися підприємцями. Проте із 1 січня 2017 року усі вони мали б сплачувати єдиний соціальний внесок.

Білий (Copy)
Білий (Copy)

Нагадаємо, мінімальний розмір ЄСВ для фізичних осіб-підприємців тепер становить 704 гривні, а для підприємців першої групи оподаткування – 352 гривні. Звільняють від сплати цієї суми лише фізичних осіб-підприємців, які є пенсіонерами або інвалідами.

Але у нас - невелика кількість таких підприємців, - додає фахівець. – Проте дехто неправильно трактує норму і починає застосовувати таку пільгу не для фізичних осіб-підприємців, а для найманих працівників. Якщо пенсіонер за віком або інвалід є найманим працівником, а не фізособою-підприємцем, він не має пільг зі сплати ЄВС. Роботодавець не може застосовувати цю пільгу і повинен нарахувати єдиний соціальний внесок у повному розмірі. 

Податкова_ф3 (Copy)
Податкова_ф3 (Copy)

Зміни стосуються і тих, хто має основне і додаткове місця роботи, тобто працює за сумісництвом, додав Володимир Білий.

За основним місцем роботи ЄСВ сплачують у повному обсязі. Однак за неосновним місцем роботи законодавець дає можливість нараховувати як ПДФО, так і єдиний соціальний внесок, відповідно до нарахованої суми доходу, - уточнює фахівець. - Тобто якщо сумісник отримав за неосновним місцем роботи 300 гривень, базою оподаткування буде не прожитковий мінімум, а лише сума фактично отриманого доходу.

Податкова_ф2 (Copy)
Податкова_ф2 (Copy)

До слова, інформацію про всі законодавчі нововведення-2017 для платників податків розмістили на субсайті Територіальних органів ДФС в області tr.sfs.gov.ua – читайте ТУТ.

Фото автора

   

Вибір читачів за тиждень

Відео