/ //Тернопільські лікарі розповіли, як харчуватись після Великого посту

18 Жовтня 2017, Середа


Моторошну знахідку виявили на Зборівщині

Напружений футбольний турнір на Тернопільщині таки завершився

17 Жовтня 2017, Вівторок


Погода
Якщо сніг не впаде — зима не скоро настане

Понад 5 мільйонів – такий «внесок» порушників на Тернопільщині

Слідча потрапила під колеса автівки, під час виконання робочих обов’язків (фото)

Фотофакт
Звідки ростуть руки у тернопільських комунальників? (фотофакт)

Тернопільський суд продовжує тримати сепаратистів під вартою

В Білій під Тернополем горіло сміття (фото)

Тернопільська міська рада чи обласна? Наталя Турецька має 20 днів на роздуми

Фотофакт
Тернопільська «Красуня дня»

Відео
Нардепа з Тернопільщини пропустили через коридор ганьби (відео)

Поляки зацікавилися туризмом на Тернопільщині

Фотофакт
У тернопільському дворі розширюють проїжджу частину (фото)

Терміново
Тернопільський суд відпустив сепаратистів (оновлено)

Це цікаво
Docudays UA розпочав мандрівку Тернопільщиною

Релакс у Афінах пішов на користь кременецьким гирьовикам (фото)

Фоторепортаж
Тернополяни беруть участь в сутичках під Верховною Радою (фото)

Роздержавлення друкованих ЗМІ задіне Тернопіль

Термінових паспортів тернополяни чекають більше місяця

Фоторепортаж
Кольори осіннього Тернополя (фото)

Їх обвинувачують у вбивстві депутата з Тернопільщини, а вони – ні пари з уст

Відео
Тернополяни під Верховною Радою відстоюють свої права (відео)

На ремонт моста у Тернополі виділили ще 1,5 млн грн

У Тернополі буде менше субсидіантів?

Фоторепортаж
В кафе на Тернопільщині зупинився час (фоторепортаж)

Відео
Тернополяни склали портрет ідеального керівника (відео)

Фотофакт
 У Тернополі відкрили меморіальну дошку відомому журналісту (фотофакт)

Анонс
Тернополяни вшанують справжніх героїв

До «крісла боса» у Тернополі добираються із невисоких посад

Відео
Кременчани запалюють у дворі багатоповерхівок (відео)

З початку жовтня зросли закупівельні ціни на молоко (Агро-новини)

Завдяки ДТП у Тернополі виявили зловмисника

Міністр пообіцяв, що і на Тернопільщині буде автобан

Тернополянка долучилась до розробки відео-коміксу (відео)

Фоторепортаж Це цікаво
Тернополяни «полюють» на гриби (фоторепортаж)

На Тернопільщині перевізники ігнорують пасажирів

Відео
Діти у Тернополі відтепер мають «глянець» від Just One (відео)

Анонс Це цікаво
Тернополяни разом з усією Україною писатимуть… правовий диктант

Фоторепортаж
Тернополяни вимагають реформ під стінами облради (фоторепортаж)

Терміново
Чоловік в лісі під Тернополем виявив тіло свого брата

Фоторепортаж
Дуб, папороть, соняшник, конюшина (фоторепортаж)

Це цікаво
Брати Капранови розповіли, де на Тернопільщині воював герой їхнього роману

Фоторепортаж
У Тернополі виступили проти «шкідливих» цирків і зоопарків (фото)

Відео
Що заспівав мер Кременця? (відео)

Ще двоє тернополян стали жертвами шахраїв

Це цікаво
17 жовтня в історії Тернопільщини

Вогонь на Тернопільщині ледь не зруйнував будівлю

На Лановеччині чатує небезпека?

Вже стали відомі кандидати на посаду голови Зборівської ОТГ?

Це цікаво
Унікальний дендропарк на Тернопільщині

16 Жовтня 2017, Понеділок


Погода
Тернополян чекає серйозне потепління

На замітку тернополянам: важливе повідомлення для тих, хто їде у Польщу 

Тернопільські лікарі розповіли, як харчуватись після Великого посту

Спеціалістами ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» щоденно аналізується рівень інфекційної захворюваності населення кожної адміністративної території згідно отриманих первинних термінових повідомлень та оцінюються результати епідрозслідування всіх випадків захворювання стосовно джерела інфекції, ймовірних факторів передачі та умов, що сприяли їх виникненню.

Проте, сьогодні на часі варто застерегти від неприємностей, які очікують нас під час та одразу після Великодніх свят, зокрема – в результаті неправильного виходу з посту.

Загальновизнано, що пости можуть впливати як позитивно, так і негативно на організм, що значною мірою залежить від віку, стану здоров’я, характеру виконуваної роботи особливостей самого травлення, підбором продуктів під час постів.

З позиції сучасної медицини харчування за святковим столом після тривалого обмеження харчування (посту) повинне бути раціональним і помірним.

При надмірному вживанні їжі з високою енергетичною цінністю, а також білково-жировому навантаженні (м’ясо, сир, яйця і так далі), та ще з прийомом алкогольних напоїв, після пісних днів є небезпечним, особливо, для осіб з хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту, атеросклерозом, ішемічною хворобою серця і ін.

У цих рекомендаціях ми зачіпаємо тільки медичні аспекти.

1. Вибір і кількість продуктів, що вживаються за святковим столом, повинні бути розумними. Не об’їдайтеся, особливо не варто вживати ферментні і інших медичні препарати «для стимуляції травлення». Поступове збільшення кількості їжі обумовлене необхідністю відновлення необхідного рівня ферментів, що виробляються, який істотно знижується під час посту.

2. Перевагу за святковим столом бажано віддати продуктам з риби і рослинного походження (фрукти, овочі, злакові і т.д.), шматочку яйця та пасочки. М’яса і м’ясопродуктів бажано спожити не більше 200 грамів, особливо жирних (свинина, баранина).

3. Надзвичайно обережно потрібно віднестися до вживання алкогольних напоїв. Якщо ви все-таки вирішили їх спожити, то краще віддати перевагу винам.

До всього сказаного варто додати ще кілька слів щодо симптомів та заходів профілактики гострих кишкових інфекцій.

Хвороба проявляється не зразу, а після інкубаційного (прихованого) періоду. При різних кишкових інфекціях він відрізняється: короткий при харчових токсикоінфекціях – декілька годин, при дизентерії – 2-7 днів, при черевному тифі – 7-25 днів, при гепатиті А – від 15-50 днів.

Наприкінці прихованого періоду з являється нездужання, слабкість, головний біль, відсутність апетиту.

Потім додаються характерні ознаки захворювання: нудота, блювання, болі в животі, рідке випорожнення, інколи з домішкою слизу і крові, підвищення температури тіла.

Причин захворювання може бути декілька:

– шлунковий сік має послаблену захисну дію через достатньо тривалу дієту на рослинно-вуглеводній їжі;

– забруднення харчових продуктів (особливо – кремові кондитерські вироби, м’ясопродукти, молокопродукти, риба) різними мікроорганізмами можливе в процесі їх виготовлення, зберігання, транспортування. Це відбувається через порушення технології приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму, а також недотримання особами, що готують страви, елементарних правил особистої гігієни. Хоча ознаки псування можуть бути практично непомітні. Наявність збудників, їх розмноження в продуктах харчування може не впливати на смакові якості. Інфіковані продукти на смак і вигляд не відрізняються від безпечних та якісних.

Як убезпечити себе та рідних від неприємностей?

Яким продуктам харчування необхідно віддати перевагу, а від яких просто відмовитися?

-не купувати харчові продукти в місцях стихійної торгівлі, а в торгівельній мережі, де можна витребувати супровідну документацію, яка засвідчує якість та походження продукції (якісне посвідчення, сертифікат якості, декларація виробника та ін.); звертати увагу на кінцеві терміни придатності, детально читати етикетку, особливо інформацію, що надрукована дрібним шрифтом (складники, використання консервантів, штучних барвників, ароматизаторів та інших речовин). Швидкопсувна продукція дуже часто реалізується із недотриманням температурних режимів, умов реалізації, порушенням правил торгівлі при реалізації різних груп товарів.

-мити руки перед приготуванням їжі та перед її вживанням;

– не готувати їжу про запас, особливо – багатокомпонентні страви; салати з свіжих овочів виготовляйте в день споживання та заправляйте рослинними маслами.

– швидкопсувну продукцію – кулінарні (салати, заливне, холодець, паштети) та кондитерські вироби (торти, тістечка, желе) обов’язково зберігати в холодильнику;

 не пити воду із сумнівних джерел чи колодязів;

– для приготування дитячих сумішей використовувати тільки кип’ячену воду (фасовану воду у заводській упаковці для дитячого харчування),

При виникненні перших ознак захворювання (слабкість, головний біль, відсутність апетиту, підвищення температури тіла, нудота, блювання, болі в животі, рідкі випорожнення) обов’язково звертайтеся до лікаря.

Сказане вище є медичними рекомендаціями. Звичайно, кожен організм індивідуальний, проте, радимо до ним прислухатися.

Веселих вам та безпечних свят! Бережіть себе!

Лікар з загальної гігієни Л.А. Безрука

78

  Коментарі Facebook

коментарів

Залишити коментар

Схожі матеріали
Інші публікації автора
Ми в соціальних мережах
Сільський господар




М’ясокомбінат