Орест Сарматський

Дім з «химерами» на Тернопільщині: жіноча голівка, хитрий вусань, мавпочки та круторогі козли (фоторепортаж)

заставка

У середмісті Бережан розташована архітектурна «родзинка», що привертає увагу туристів .

Коли кажуть про Бережани, то передусім, згадують тутешній замок, храми, ратушу, старі металеві оздоблення балконів. Але у самісінькому центрі міста є архітектурна перлина, яка ось майже вже 110 років дивує кожного, хто зупиняється біля неї. Це – будинок, що увібрав в себе характерну модернову стилістику центральної частини Бережан. Йдеться про колишню будівлю допомогової каси, яка збудована  у 1910 році у стилі «надвіслянської» неоготики. Нині тут, мабуть, в найоригінальнішій споруді середмістя, розташоване відділення одного із банків, зрештою, й вулицю названо Банківською. Отож, будинок номер 6 на згаданій вулиці має те, чим може похвалитися не кожне містечко Галичини. Це – особливі скульптурні оздоблення – маскарони. Тобто - барельєфи, скульптурні прикраси у формі жіночої голівки, хитрого чоловіка із вусами, різноманітних силуетів чудернацьких створінь, фігурок мавпочок, круторогих козлів та фантасмагоричних створінь.

Як розповів «ТЕРЕНу» заступник директора Бережанського краєзнавчого музею Микола Проців, маскарони були найхарактерніші для готики, ренесансу і, особливо, для бароко.

На початках їхньою функцією було відлякування злих духів, щоб ті не потрапили в будинок. Згодом маскарони стали чисто декоративним елементом.

Видно з усього, архітектор цього бережанського будинку, прагнучи застосувати новий стиль, свідомо використав примхливі, мінливі форми, нові технічні та конструктивні засоби для створення незвичайної підкреслено індивідуалізованої будівлі. Відчувається, що всі архітектурні рішення підпорядковані єдиному образно-символічному задумові й орнаментальному ритмові. Зрештою, у цьому можна переконатися, побачивши на власні очі таку оригінальну будівлю в Бережанах. Або ж, переглянути цей фоторепортаж.

b17a
b17a

b03
b03

b04
b04

b05
b05

b06
b06

b07
b07

b08
b08

b09
b09

b10
b10

b11
b11

b12
b12

b13
b13

b14
b14

b15
b15

b16
b16

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео