2 травня в історії Тернопільщини

2

Цього дня народилися:

педагог, науковець, автор статей у фахових виданнях та двох монографій Леся Біловус (1978, м. Заліщики);

журналістка, літераторка авторка збірки поезій і низки прозових творів Галина Вандзеляк (1968, м. Тернопіль)

Результат пошуку зображень за запитом "Вандзеляк Галина"

господарник, автор двох книг Мирослав Мошак (1958, с. Юр’ямпіль Борщівського району);

83146229
83146229

спортсмен-волейболіст, випускник школи олімпійського резерву у Харкові Сергій Пришляк (1983, м. Борщів);

директор Тернопільської школи народних ремесел Василь Фаріон (1961).

13307417_285220708477511_2584117400366172407_n
13307417_285220708477511_2584117400366172407_n

бізнесмен Дмитро Фірташ (1965, с.Синьків Заліщицького району);

Результат пошуку зображень за запитом "Дмитро Фірташ"

педагог, бізнесмен, меценат, співвласник ТРЦ «Подоляни» Василь Чубак (1964, с. Мушкатівка Борщівського району).

Результат пошуку зображень за запитом "Василь Чубак"

Цей день в історії Тернопілля:

2 травня 1906 року - орденом святого Станіслава III ступеня нагороджений український художник, живописець викладач Кременецького комерційного училища Тимофій Сазонов. Десять років роботи у Кременці були періодом розквіту його творчості. За цей час було написано цілий ряд картин: «Бурелом», Автопортрет, «Гора Бона», Каплиця на Божій горі, Болгарин з мавпочкою, «У своєму саду», «Портрет Марусі», «Дедеркальський пейзаж» та інші. «Думи мої, думи» - полотно написане до Шевченківської річниці було представлене в 1914 році на Всесвітній виставці в Парижі.

2 травня 1947 року – помер вчений, історик, публіцист, письменник Мирон Кордуба. Уродженець с.Острів Тернопільського району, він є автором численних праць з історії, історичної географії та середньовічної України.

Сьогодні – Всесвітній день тунця.

Тунець може досягати у вазі понад 680 кг, в довжині понад 4,5 метра. Найбільший блакитний тунець, коли-небудь спійманий спінінгом, був виловлений біля берегів Нової Шотландії в 1979 році. Рекордна риба важила 678,5 кг. У січні 2001 року, на японському рибному ринку, виловлена 200 кілограмова риба була продана за 173 600 доларів. У 2012 році в Японії виловлений тунець вагою в 222 кг був проданий за рекордну суму - 1 млн 760 тисяч доларів. Блакитний тунець, той що плаває з відкритим ротом, одна з найбільш швидкісних риб океану, його швидкість досягає 70 км на годину і він цілком може перетнути Атлантику за 30 днів. Це стає можливим завдяки ряду фізичних характеристик: величезний хвіст забезпечує потужне прискорення, звужена форма тіла мінімізує опір середовища. Для кращого обтікання тунець складає деякі плавці в спеціальні отвори, а інші ховає в поглиблення на тілі.

На відміну від інших порід риб, тунець здатний збільшити і підтримувати температуру тіла на декілька градусів вище температури навколишньої води і може бути класифікований як «теплокровна тварина».

Раніше тунця не сприймали як рибу. Колір м’яса у тунця не блідий, як у всіх риб, а яскраво-червоний, як у яловичини. Цим незвичайним забарвленням тунець зобов’язаний виробляємому міоглобіну - речовині, яка виробляється в м’язах для того, щоб організм міг витримувати високі навантаження. Він і забарвлює м’якоть тунця в червоний колір. Оскільки тунець рухається багато і швидко, то і міоглобіну виробляється в його організмі в рази більше, ніж у інших риб.

В тунці дуже багато корисних речовин, наприклад, найбільша кількість білка міститься саме в ньому, до 22-26%. Крім цього, риба багата вітамінами, макро- і мікроелементами. В тунці характерна підвищена присутність фолієвої кислоти, поліненасичених жирних кислот омега-3 і омега-6. Тунець вважається одним з кращих натуральних джерел фосфору, кальцію і вітаміну D. Енергетична цінність на 100 гр натурального тунця 110-140 ккал. У США на частку туни, американська назва тунця, доводиться більше п’ятдесяти відсотків всіх рибних консервів, що випереджає заготовку фермерського і дикого лосося. В даний час більше 80 держав займається тунцевим промислом.

У всіх океанах діють тисячі тунцеловних кораблів, а в Індійському і Тихому океанах обсяг тунцеловних потужностей ще й зростає. З огляду на ці факти, Генеральна Асамблея ООН на своєму 55-му пленарному засіданні 7 грудня 2016 року, прийняла резолюцію A/RES/71/124 і пропонує всім державам-членам, організаціям системи Організації Об’єднаних Націй, інших міжнародним і регіональним організаціям і громадянському суспільству , включаючи неурядові організації, належним чином відзначати Всесвітній день тунця, який проголосила відзначати 2 травня. Це рекомендується робити відповідно до національних пріоритетів, щоб підвищувати обізнаність про цінності тунця, про загрози, з якими стикаються тунцеві популяції, і про економічні та соціальні переваги сталого управління тунцевим запасами, а також ділитися передовими напрацюваннями в цій сфері.

На відміну від інших порід риб, тунець здатний збільшити і підтримувати температуру тіла на декілька градусів вище температури навколишньої води і може бути класифікований як теплокровну тварину

Сьогодні серед народів світу ізраїльтяни по праву вважаються самими оптимістичними і задоволеними своїм життям людьми. Згідно з доповідями ООН, Ізраїль має найвищий рівень грамотності в Південно-Західній Азії. В державі існує розвинена державна система медичних установ, яка гарантує рівні можливості по отриманню медичних послуг усіма громадянами. Це право закріплено в законі, прийнятому в 1995 році. Ізраїль посідає друге місце серед країн, що займаються космічними програмами.

День незалежності Ізраїлю - єдиний офіційний неробочий день в Ізраїлі - головне державне свято Ізраїлю, що відзначається щорічно на згадку про проголошення Держави Ізраїль 14 травня 1948 року. За єврейським календарем це 5 ияра 5708.

Дню Незалежності передує День поминання полеглих солдатів Ізраїлю і жертв терору - Йом Ха-зікарон.

Церемонія, присвячена Дню Незалежності Ізраїлю, починається ввечері з заходом сонця на площі на Горі Герцля в Єрусалимі, де в присутності спікера кнесету запалюються 12 факелів, що символізують 12 колін Ізраїлевих, тим самим завершуючи Йом Ха-зікарон. У процесі церемонії ізраїльський прапор піднімається на вершину флагштока, тим самим символізуючи початок офіційного святкування Дня Незалежності. Церемонія включає і художню частину, а також проводиться шоу прапороносців, в якому прапороносці ЦАХАЛа створюють прапорами красиві складні фігури на площі. У синагогах промовляють святкові молитви, такі як молитва «Галель» - молитва за благополуччя держави Ізраїль. Після початку свята по всій країні починаються розважальні вистави і феєрверки.

Свято відзначається за єврейським календарем так, щоб воно випадало на вівторок, середу або четвер, найближчі до дати 5 ияра. Інакше кажучи, свято при необхідності зсувається таким чином, щоб проміжок від передодня Дня поминання до закінчення Дня Незалежності не випадав на п’ятницю, суботу або понеділок. Через особливості єврейського календаря він ніколи не випадає на неділю.

В 2017 році День Незалежності Ізраїлю припадає на 2 травня.

Іменини сьогодні святкують Христофор, Никифор, Георгій, Іван, Трифон.

Вибір читачів за тиждень

Відео