6 травня в історії Тернопільщини

6

Цього дня народилися:

директор ПП «Тернопіль- КомСервіс» Юрій Вересюк (1976, м. Тернопіль).

image
image

господарник, раціоналізатор, громадський діяч Василь Горішний (1938, с. Білоголови Зборівського району - 17.04.2016);

r001-014_1
r001-014_1

інженер-гідтотехнік, господарник, депутат Тернопільської обласної ради декількох скликань  Григорій Доля (1930, смт. Макошино Менського району Чернігівської області – 30. 05. 1995, м. Тернопіль);

педагог, громадська діячка, екс-депутат облради Оксана Зарічна (1966, м. Збараж);

педагог, громадський і церковний діяч, член Комітету побудови пам’ятника Т. Шевченкові у Вашингтоні Роман Романишин (1914, с. Рибники Бережанського району – 21. 02. 2000, м. Норт Порт, США);

депутат міської ради Юрій Штопко (1982, м. Тернопіль).

Результат пошуку зображень за запитом "штопко юрій"

Цей день в історії Тернопілля:

6 травня 1941 року – НКВД заарештувало члена Старшини товариства «Сокіл» (Тернопіль), організатора Сокільських осередків в Тернопільському повіті, організатора спортивних змагань у Львові Артема Лугового. 29 червня 1941 р. розстріляний в Тернопільській тюрмі. 28 квітня 1993 року - реабілітований.

6 травня 1946 року – мешканців с.Хоробрів на Сокальщині насильно було виселені до Зборівського району Тернопільської області).

6 травня 1946 року – на хуторі Запуст біля  с.Нараїв Бережанського району відбувся бій із енкаведистами, в якому загинули вояки УПА П. Дідух, В. Драбик, С. Захарків, М. Петришин та М. Сав’як. У травні 1991 р. на місці смерті вояків УПА насипано могилу та встановлено хрест.

6 травня 1949 року – у Німеччині помер громадський діяч, агроном і кооператор, уродженець с.Лисівці Заліщицького повіту професор Євген Храпливий. Ідеолог і практик суспільної агрономії в Галичині. Міністр сільського господартсва в уряді Українського Державного Правління 1941. Бувши видатним організатором, спричинився до піднесення галицького села, його молочарства і зокрема станової організації хліборобів «Сільський Господар». Успішно працював над розбудовою сількогосподарської освіти, зокрема створив «Хліборобський Вишкіл Молоді», заснував Товариство українських агрономів і був першим його головою.

6 травня 1950 року – в с.Антонівці Шумського району повстанцями ліквідований уповноважений районної ради депутатів трудящих і РК КП(б)У з реалізації 5-ої державної позики Михальчук.

6 травня 1967 року - у Львові померла педагог, художниця, уродженка с.Шульганівці Чортківського району Олена Гаврилко.

6 травня 1978 року - у колишньому Домініканському костьолі Тернополя відкрито  Картинну галерею. Значну допомогу в організації галереї надали провідні музеї України та Дирекція Художніх виставок СХУ. Завідував нею Ігор Герета.

6 травня 1996 року - сесія Збаразької міської ради затвердила офіційний символ міста – хоругву Збаража. Автором її проекту є А. Ґречило. Хоругва являє собою прямокутне полотнище зі співвідношенням сторін 1:1, на синьому тлі — білий (Юріївський) хрест, по периметру прапор має лиштву із жовтих та синіх трикутників (ширина лиштви 1/8 ширини хоругви).

День святого Георгія Побідоносця (Юрія Переможця) святкують 6 травня. Це свято в честь великомученика, який виріс в багатій християнській родині і зміг присвятити своє життя благим справам.

Народився Георгій в Білиті. В юності він відправився на службу до війська, де проявив хоробрість, небачену силу і порядність. Отримавши високе військове звання, він став одним з довірених осіб самого імператора. Але імператор Діоклетіан активно намагався нав'язувати язичництво і виявляв при цьому велику жорстокість. Одного разу Георгій дізнався про намір імператора стратити безліч християн через їх віросповідання. Він роздав все що мав бідним, а потім зізнався імператору в тому, що є християнином. Самого ж Діоклетіана Георгій звинуватив в несправедливому ставленні до людей. Імператор закликав Георгія відректися від Христа, але той був рішучий у своїй вірі. Тоді правитель упік Георгія до темниці, прикувавши його до підлоги і поклавши на його груди камінь. Витримавши багато жорстоких знущаннь, Георгій продовжував проставляти Ісуса. Тоді імператор наказав стратити його. І в 303 році святому мученику відрубали голову мечем.

Сьогодні - День астрономії.

Його відзначають в найближчий суботній день, коли місяць має фазу поблизу 1-й чверті, що припадає на інтервал з середини квітня до середини травня

День астрономії спочатку відзначали американці, встановивши його в 1973 році. Пізніше за ініціативи президента Астрономічної Асоціації Північної Каліфорнії в США були створені об'єднання людей, що захоплюються астрономією, які могли користуватися телескопами не тільки в спеціально обладнаних обсерваторіях, а й в інших місцях.

Головна ідея цього свята полягає в прищепленні людям любові до астрономічної науки. Заходи, які організовуються до свята, спонсорує ряд профільних структур, серед них, зокрема, Астрономічна Ліга США і канадське Королівське астрономічне товариство.

Протягом кількох років в році відзначаються два Дня астрономії: один навесні та один восени. Організатори свят хочуть визначити, який з них буде залучати більше уваги.

День астрономії відзначають у всьому світі різні астрономічні клуби, планетарії, наукові центри та обсерваторії. Крім того, для людей, які далекі від астрономії, зазвичай влаштовуються публічні покази зоряного неба. А в деяких навчальних закладах для дітей влаштовуються дегустації їжі, яку зазвичай вживають космонавти.

День міста Львів святкує в 1-у суботу травня.

День міста Львів

Іменини сьогодні святкують Юрій, Олександра, Анатолій.

Вибір читачів за тиждень

Відео