Віра Олександрович

Чому про медичну реформу обранці Тернопільщини дискутувати не захотіли (фото, відео)

Кілька резонансних питань, пов’язаних із проведенням медичної реформи на Тернопіллі, були у порядку денному сесії обласної ради сьогодні, 10 травня.

Зокрема, депутати планували обговорити реорганізацію закладів служби крові, шкірно-венерологічної і фтизіатричної служб краю тощо. Але їх… не розглядали. Відкласти ці пункти запропонував керівник головного представницького органу краю Віктор Овчарук.

  • Будуть у Верховній Раді проводити слухання з приводу створення госпітальних округів, - каже він. – Тому ці питання було б доцільно перенести на наступне пленарне засідання. Будуть ще якісь нові доповнення щодо створення округів. Якщо ми будемо втрачати час, далі це обговорювати, то не розглянемо ті практичні питання, особливо – бюджетні, які ми запланували.

Як стверджує Віктор Овчарук, 19 травня у Києві планують внести зміни у раніше запропоновану для Тернопілля систему охорони здоров’я. А тому, мовляв, варто зачекати на остаточне рішення міністрів і лише тоді ініціювати зміни, передбачені реформою. Тим паче, вони і так викликали спротив у частині громад. Зокрема, група медиків прийшла на сесію, аби попросити депутатів зберегти Чортківський шкірно-венерологічний диспансер.

[embed]https://youtu.be/dGC6kX0kiYE[/embed]
  • Я розумію, що розглядається питання організації госпітальних округів, - говорить головний лікар цієї установи - Тетяна Кузь. – Але спеціалізована допомога в окрузі, на морю думку, дуже потрібна. Захворювання шкіри в області перебувають на третьому місці за кількістю хворих. Найлегше щось взяти і ліквідувати. Тому я звертаюся до депутатів із проханням зберегти заклад в окрузі. Якщо потрібна земля у центрі міста. Перенесіть нашу лікарню на околицю, за місто.
  • unnamed (5)
    unnamed (5)

Слово на сесії дали і представнику громади Зборівського району. Виявилося, людей обурила можливість приєднання більшої частини населених пунктів, що поруч із Тернополем, - до Бережанського госпітального округу. За словами чоловіка, людям туди надто далеко добиратися. До того ж, між Зборовом і Бережанами немає нормального транспортного сполучення.

[embed]https://youtu.be/FtSvR1Cfg9U[/embed]

Отже, ставити крапку – рано. Доведеться зачекати із вирішенням проблемного питання як мінімум до кінця травня. Віктор Овчарук обіцяв ініціювати обговорення реформи із представниками громад і фахівцями.

unnamed (4)
unnamed (4)

Також читайте ТУТ і ТУТ.

Фото і відео автора

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео