Орест Сарматський

Селяни вирощують екологічно чисті овочі всім селом (Агро-новини)

тр13

У с. Софіївка, що на Черкащині екологічно чисті продукти вирощують майже у кожній родині. Теплиці в селі можна побачити ледь не на кожному подвір’ї. Люди почали вирощувати овочі для себе, потім бажаючі поласувати еко овочами почали приїздити з інших сіл та міст, йдеться у сюжеті телеканалу НТН.

Перш за все, у теплиці потрібно створити відповідні умови. Овочі потребують правильного температурного режиму та рівня вологості. Мешканці села спеціальної освіти не мають. Всього вони навчилися самостійно. «Агрономічної освіти не маю. По літературі, по досвіду і душа ще підказує, що йому треба », - розповідає мешканка села Галина Походенко.

Інша господиня, пані Світлана, вже продає вирощені у теплиці огірки та чекає, коли дозріють інші овочі. Підрахувати витрати на вирощування екологічно чистих овочів досить складно.

«Людський труд не враховується. Купуємо матеріали, насіння. Плівка дуже дорога, шпагат дуже дорогий, насіння дороге. Але мусиш чимось займатися, бо треба якось виживати», - бідкається пані Світлана.

1302
1302

Сільський голова Софіївки також має теплицю.

«У нас сама чиста зона. Немає ніяких екологічно небезпечних виробництв. Тому і почали займатися вирощуванням. Маємо великий попит на капусту, огірки, помідори, баклажани, перець різних сортів. Тому люди і почали займатися», - зазначив Софіївський сільський голова Олександр Мороз.

Період приморозків триватиме до 25 травня — агрометеоролог

За багаторічними даними спостережень метеорологічних станцій, приморозконебезпечний період в Україні триває до 20-25 травня, пише «Главком».

Про це розповіла начальник відділу агрометеорології українського Гідрометцентру Тетяна Адаменко.

«Таке аномальне травневе похолодання пов’язане з особливостями нашого клімату. Насправді такі холоди не є аж таким екстремальним явищем. За багаторічними даними спостережень метеорологічних станцій, заморозконебезпечний період в Україні триває до 20–25 травня. Це ті кінцеві дати, в які будь-коли за період спостережень фіксувалися заморозки», — розповіла агрометеоролог.

Експерт зауважила, що протягом останніх десяти років не спостерігалися такі жорсткі заморозки саме у квітні й травні і українці просто відвикли від цього.

«Бувало й таке, що на Київщині були заморозки і на початку червня. Це був, здається, 2003 р. А у 1999 р. унаслідок заморозків Україна втратила мільйон гектарів озимої пшениці. Озимі культури витримують низькі температури, морози. Але тоді був дуже теплий квітень, на початку травня вже був сформований колос. І зниження температури до 10–15 градусів морозу в травостої спричинило загибель колосу. У 2000 р., до речі, теж були заморозки на початку травня такої ж інтенсивності, але з огляду на те, що не був ще сформований колос на озимих, не було і пошкоджень», — сказала Тетяна Адаменко.

1301
1301

За словами фахівця, нинішні холоди — неприємне явище, але не унікальне. Просто весняні процеси цього року розпочалися рано, наприкінці лютого. Березень був дуже теплий. Плодові накопичили багато тепла і дуже рано зацвіли, а відтак і постраждали.

Як повідомляють фермери з різних куточків країни, наразі вже пошкоджені посіви зернових, городина, зокрема картопля, та фруктові дерева.

США прогнозують урожай зерна в Україні

Міністерство сільського господарства США оприлюднило прогнози урожаю зерна в Україні у 2017 - 2018 рр.

За прогнозами Міністерства сільського господарства США (USDA) урожай зерна в Україні у 2017 - 2018 рр на рівні понад 61 млн т, експорт ? майже 40 млн т, повідомляє «УНІАН».

У травневому звіті Мінсільгосп США оприлюднили прогноз виробництва зернових в Україні в 2017 - 2018 рр (липень 2017 - червень 2018) на рівні 61, 79 млн т. Відповідно звіту, експорт українського зерна у 2017 - 2018 рр складе 38,31 млн т.

За прогнозами, урожай пшениці буде на рівні 25 млн т, на експорт піде 14, 5 млн т цієї культури.

1303
1303

Урожай фуражного зерна прогнозують на рівні 39,26 млн т. В тому числі 28 млн т кукурудзи, з яких 20 т експортують. Урожай ячменю може скласти 7, 4 млн т. На експорт піде 3,6 млн т ячменю.

Вибір читачів за тиждень

Відео