Оксана Бучко

Американка Сюзан Фріц перевірила на Тернопільщині активність ОТГ в проекті DOBRE (фото)

Проекти, які втілюють в територіальних громадах Тернопільщини, оцінювала директор Регіональної місії USAID в Україні, Білорусі і Молдові Сюзан Фріц. Вона відвідала 15 травня Микулинецьку ОТГ у рамках програми розвитку громад DOBRE.

- Мені було дуже приємно почути і дізнатись те, що цей процес настільки активно відбувається. І процес залучення громадян також має активні форми. І взагалі наскільки активно це відбувається із залученням громадян тих громад, які об'єднуються, - зазначила Сюзан Фріц. - Тернопільська область у цьому процесі одна із передових. Мої відвідини цієї громади і Тернопільщини підтверджують мою думку щодо цього.

111
111

Микулинецька ОТГ - учасник програми DOBRE з 2016 року. Це одна із перших консолідованих громад на Тернопільщині, утворена 5 вересня 2015 року. Вона об’єднала 7 населених пунктів із центром у містечку із 920-ти літньою історією, лікувальними джерелами та пам’ятками архітектури.

- У рамках програми ми маємо у планах два міні-проекти – це дитячі майданчики спортивного типу і скверик з  Wi-Fi, - розповідає голова територіальної громади Петро Осипчук. – Це те, з чого будемо починати. Найважливішими питаннями на території громади залишаються ремонт соціальних об’єктів та доріг. Ми розпочали цю роботу за рахунок державних коштів.

222
222

На Тернопільщині програма DOBRE підтримує 12 об’єднаних громад. Це п’ятирічна програма вартістю 50 млн доларів, що виконується міжнародною організацією Global Communities та фінансується Агенством США з міжнародного розвитку USAID.  Орієнтовно на один проект виділятимуть 150 тис. доларів. Сума може збільшуватись в залежності від результатів проекту. Окрім того, є додаткові гранти, які можна виграти у ході програми.

44444
44444

- Бюджет програми прозорий. Кошти виділятимуть на проекти, які передбачають покращення послуг та активізацію громади, - зауважив регіональний менеджер програми Дмитро Коваль. – Профінансують у рамках програми до 80 проектів. Головне – бачити сенс їх реалізації. Важливо також не лише наявність території, але присутність там активних громадян.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео