Тернополянам на замітку: від недосипання може бути ожиріння

777777

Сьогодні ми трішки вирішили відійти від теми дієтології, схуднення та спорту, і розповісти вам про нормальний здоровий сон і чому не можна працювати вночі.

Багато із нас працює по ночах. І справа не лише в роботі в офісі. Доволі часто вночі ми починаємо розбирати купи листів на нашій пошті, доробляти справи, які не встигли зробити в день, дехто готує і прибирає, а студенти взагалі практикують навчання вночі, адже приходячи з пар вони йдуть гуляти, або лягають спати, і звісно єдиний час, що залишається на виконання домашніх завдань – це ніч.

Увага! Такого робити не можна. Вчені довели, що коли ми працюємо вночі, то  у нас порушується обмін речовин, що в свою чергу викликає ожиріння і депресію. Крім того, у людей, що працюють ночами, вищий ризик розвитку раку.

Так, міжнародна група фахівців вивчила історії хвороб більш ніж 189 тисяч медсестер за 24 роки. Вчені хотіли з'ясувати, чи існує взаємозв'язок між роботою по ночах і порушенням метаболізму, а також такими захворюваннями, як рак та ішемічна хвороба серця. Було зафіксовано, що медсестри, які регулярно працювали в нічні зміни, і справді, частіше за інших страждали від хвороб серця, повідомляють на порталі Територія твого розвитку. До того ж, робота вночі може спричинити порушення соціальних і біологічних ритмів, що, в свою чергу, збільшить ризик розвитку хронічних захворювань. Експерти також з'ясували, що жінки, які відпрацьовували мінімум три нічних зміни в місяць, мали серйозні проблеми зі здоров'ям. Зокрема, в досліджуваній групі було зафіксовано понад 10 тисяч випадків ішемічної хвороби серця. Важлива, що чим довше жінка працювала в нічні зміни, тим вище у неї був ризик розвитку захворювань. Особливо це ставало помітно після 5 років роботи по змінах. Раніше вчені з Університету Коннектикуту з'ясували, що глибокий сон в темряві запобігає розвитку цілого ряду хвороб, серед яких рак молочної залози, цукровий діабет, ожиріння і депресія.

Вибір читачів за тиждень

Відео