Оксана Бучко

Скандал притихне? Тернопільські котельні на торфі відповідають європейським нормам

DSCN9582

Торф’яні котельні, які почали облаштовувати у Тернополі, використовуватимуть фільтри за європейськими стандартами. Так обіцяють розробники проекту – представники підприємства «Промгазтехнологія». А те, що Тернопільщина не входить у заражену радіацією зону, взагалі знімає будь-яку дискусію про відкриття котелень, так вважає директор підприємства Олег Воєводкін. Натомість екологічна інспекція Тернопільської області позитивного висновку після перевірки не надає. А жителі сусідніх будинків представляють аналіз від незалежного експерта із фактами порушення будівельних норм.

DSCN9573
DSCN9573

Екологічні, медичні та соціально-економічні аспекти переобладнання комунальних котелень в Тернополі на спалювання торфу обговорили у Тернопільському прес-клубі 31 липня. Ініціювали захід представники Всеукраїнської правоекологозахисної організації «Зелений тризуб».

- Переваги котелень на торфі вбачають насамперед у дешевій технології спалювання, пояснив директор КП «Тернопльміськтеплокомуненерго» Андрій Чумак.

Цей спосіб реалізовують у межах екологічних норм, запевнив він. А розробники проекту мають усі необхідні сертифікати, які підтверджують якість.

- Ми використовуємо технології світового рівня. На кожну котельню ставимо фільтри. Під час переробки не залишається недопалків. Котел працює у повному режимі, - запевнив менеджер Олександр Кушер.

DSCN9581
DSCN9581

Натомість, в екологічній інспекції пропонують пройти перевірку у всіх контролюючих органах, адже лише з позитивними приписами на руках можна впевнено говорити з громадою про будівництво.

- Це робота, яка передбачає ризики довкіллю, - зазначив начальник Державної екологічної інспекції Тернопільської області Едуард Ференц. – Ми дали припис про припинення будівництва котелень на час з’ясування усіх даних. Але його не виконали, а проект продовжують без висновку екологічної експертизи щодо впливу забруднення на визначену зону.

DSCN9589
DSCN9589

Аналіз незалежного експерта містобудування озвучила громадська активістка Юлія Мамчак.

- Йдеться про невідповідність розміщення котелень № 1 та 4 , які потрапляють у зону житлових будинків та дитячого садочку, - розповіла Юлія Мамчак. – Котельні не мають умов для забезпечення розсіювання шкідливих викидів. Труба є нижча будинків, один з яких Г-подібної форми. Там формуватиметься димова яма, а вікна і балкони ловитимуть дим.

Нагадаємо, люди неодноразово виступали проти будівництва котелень у Тернополі. Громада налаштована відстоювати і надалі свої права.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео