Орест Сарматський

Хто отримає 11 млн євро на боротьбу з АЧС? (Агро-новини)

жовт10

Польща отримає €9,3 млн від Європейської комісії, у рамках боротьби з поширенням вірусу АЧС. Про це говориться у повідомленні Асоціації тваринників України. Компенсація призначена для ферм з поголів’ям до 50 свиней, які найбільше постраждали від спалахів хвороби. 

В Польщі зафіксували 97 випадків зараження вірусом африканської чуми свиней. Крім того, Європейська комісія виділить Литві майже €2 млн. Кошти планують направити на відстріл диких кабанів, що зменшить ризик поширення АЧС. У Литві найбільше від АЧС постраждав комплекс у Йонавському районі. Там утилізували майже 23,5 тис. свиней.

1003
1003

Для довідки: з початку 2017 р ветеринари зареєстрували в Україні 109 спалахів АЧС, знищено 26,52 тис. голів. Всього з 2012 року за станом на 21 вересня 2017 року на території України ветеринари зареєстрували 257 спалахів АЧС в 23 областях.

В Україні думають про держконтроль ГМО

У Верховній Раді України зареєстрований законопроект «Про державний контроль за генетично модифікованою продукцією у сільському господарстві та харчовій промисловості» . Про це говориться у повідомленні прес-служби одного з авторів законопроекту №7186, народного депутата Олега Кулініча.

«Зараз в Україні фактично відсутній контроль за виробництвом та розповсюдженням генно-модифікованої продукції, немає правил регулювання на жодному з етапів — починаючи від наукових досліджень в цій галузі і закінчуючи реалізацією готової ГМО-продукції. А таке регулювання потрібне нам не лише для вирішення наших внутрішніх проблем, це і частина наших зобов«язань перед Європейським Союзом, які Україна взяла на себе, підписавши Угоду про асоціацію», — прокоментував реєстрацію законопроекту Олег Кулініч.

1001
1001

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект встановлює правове регулювання для здійснення державного контролю за дореєстраційними випробуваннями ГМО, державною реєстрацією ГМО, розміщенням ГМО та ГМ-продуктів на ринку, включаючи вирощування, переробку, використання в якості харчових продуктів та кормів.

На які українські товари будуть зростати євро квоти?

Квоти на безмитне ввезення окремих видів української аграрної продукції на ринок Європейського Союзу будуть рости в середньому на 10% в рік протягом 5 років.

Про це заявила заступник міністра аграрної політики та продовольства з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева, говориться у повідомленні міністерства.

1002
1002

Вона нагадала, що  з 1 жовтня 2017 р. почали діяти додаткові квоти 5 позицій українських агротоварів: мед, виноградний сік, ячмінна крупа та борошно, обробленні томати, овес. З 1 січня 2018 р також почнуть діяти додаткові преференції на пшеницю, кукурудзу та ячмінь. Також Трофімцева відмітила, що паралельно із цим було планово збільшено тарифні квоти для  18 українських аграрних товарів. «Ці позиції збільшуватимуться одноразово протягом п’яти років, у cередньому  на 10% в рік. Наприклад, в 2016 р. розмір квоти на українське м'ясо птиці складав 16 тис. т, а в 2017 р. він зріс до 16,8 тис. т, в 2018 р. розмір тарифної квоти буде вже на рівні 17,6 тис. т», — відмітила Трофімцева. Вона додала, що обсяги торговельних преференцій збільшуватимуться й надалі на: баранину, ячмінну крупу та борошно, оброблений крохмаль, виноградний та яблучний соки, мед, яйця та інші.

Вибір читачів за тиждень

Відео