/ /Інвестиції у виробництво пелет окуповуються через 5-6 років (Агро-новини)

21 Вересня 2018, П’ятниця


Фотофакт
Тернополянин спіймав рибу вагою близько 10 кілограм (фотофакт)

Фотофакт
Діти на Лановеччині мають новий привід для радощів (фотофакт)

Терміново
Чоловіка, якого 3 місяці розшукували за вбивства, затримали у Тернополі (фото)

Фоторепортаж
Тернопільські «зубаті» будинки (фоторепортаж)

Фоторепортаж
2 тони сміття зібрали на Замковій горі у Кременці (фоторепортаж)

Неадекватний водій ледь не збив жінку з дитиною (фото)

Тернополяни не зможуть читати російських книжок

Це цікаво
21 вересня в історії Тернопільщини

Відомо, хто не гратиме  у футбольному чемпіонаті області

На Тернопільщині працівники освіти змагались у спортивному туризмі

Для самотніх людей Тернопільщини організували культурний відпочинок

Відео
На Тернопільщині слідом за пострілами «в хід пішли» мінометні вибухи (відео)

20 Вересня 2018, Четвер


Погода
Якщо на Різдво Пресвятої Богородиці сприятлива погода, то й осінь буде теплою

Незвичні зелені жителі з’явилися у Тернополі (фотофакт) 

Фоторепортаж
У Тернопіль з’їхались лікарів з усього світу

Жителі Тернопільщини запозичували досвід у Польщі

Фотофакт
Один за одним у Тернополі змінюються ліхтарі

На дорогах Тернопільщини – невтішна статистика

Одіозний пам’ятник у Тернополі тріщить, жахаючи пішоходів (фото)

Фотофакт
Тернопільська «Красуня дня»

Анонс
Тернополяни зберуться на «Джамборі»

Фоторепортаж
До тернопільських артилеристів завітали юні гості (фоторепортаж)

Директор з маркетингу тернопільського підприємства поділився секретами успіху

Фоторепортаж
Новий спортивний майданчик відкрили у Тернополі (фоторепортаж)

Зірки «Орла і решки» запропонували глядачам з Тернополя найоригінальніший подарунок на день народження

Ціна на груші знизилась до 12 грн/кг (Агро-новини)

Фотофакт
Ще один пандус встановлюють у Тернополі (фотофакт)

Через ранкову ДТП у Тернополі в лікарню загриміли двоє чоловіків

Анонс
Містянам і гостям розкажуть, хто володів давнім і не дуже Тернополем

Кременець першим на Тернопільщині отримав FM-радіо

Це цікаво
Довгобуд у Тернополі стане прихистком для митців

Що тернополянам необхідно знати про осінній призов

Тернопільських поліцейських навчають розпізнавати порушників

Відео Це цікаво
Тернопіль вразив мандрівників чистотою, але розчарував старим транспортом

На Чортківщині двоє депутатів підуть під суд

Фотофакт
У центрі Тернополя розбирають бруківку (фотофакт)

Тернополян просять не займати місця особливого паркування (фото)

У Тернополі готуються до економії в опалювальний сезон

Грошова допомога чекає на травмованих учасників АТО та родичів загиблих

На Тернопільщині чоловік обікрав автомобіль

У Кременці рятують подвір’я, яке затоплювало десятиліттями (фото)

Відео
Над Кременцем пролетіло 13 військових вертольотів… (відео)

У Тернополі групи продовженого дня будуть безкоштовними

«Файне Місто» може отримати «Оскар»

Фотофакт
На Шумщині досі б’ють рекорди: знайшли вже 350 артилерійських снарядів (фотофакт)

Терміново
Центральні вулиці Тернополя перекриють після обіду

Фотофакт Це цікаво
Одне із найдивніших імен України належить тернополянину (фотофакт)

Фотофакт
У Кременці знову понищили знаки (фотофакт)

Звання «Найкращий юний автор України» отримала тернополянка

На Тернопільщині судитимуть лісників

Фотофакт
Тернополянин просить патрульну поліцію відреагувати на порушення (фотофакт)

Засудили тернополянина, який збрехав правоохоронцям

Інвестиції у виробництво пелет окуповуються через 5-6 років (Агро-новини)

Український ринок пелет останнім часом переорієнтувався на внутрішній ринок через зменшення державної підтримки, яка забезпечувала привабливі ціни і високий попит на українську продукцію у Європі (основним покупцем виступала Польща).

Для виробників пелет із соломи спад попиту закордонних споживачів став найсильнішим — його обсяг, за інформацією НТЦ «Біомаса», скоротився з 18 800 т у 2012 році до 130 т у 2016-му. У п«ять разів скоротився й експорт пелет із лушпиння соняшнику. У результаті низка пелетних виробництв, передусім тих, що працювали на аграрній сировині, були виставлені на продаж. Насамперед із ринку йдуть дрібні й середні виробники, які не мають власної сировинної бази, пише Landlord.

Крім того, істотною проблемою стало постійне зростання собівартості пелет через підвищення цін на сировину й електроенергію. У підсумку сьогодні виграють конкуренцію ті підприємства, для яких біопаливний бізнес є додатковим і ґрунтується на власній сировинній базі.

Принципово новим напрямом, що отримав розвиток в останні роки, стала культивація так званих енергетичних культур (швидкорослі види верби, тополі й міскантус) у комбінації із запуском виробництва пелет.

За оцінками експертів, в Україні необроблюваними є близько 4 млн гектарів земель сільськогосподарського призначення. Це піщані ґрунти лісової та півночі лісостепової зони. Культивація на них традиційних сільськогосподарських культур пов«язана з великими витратами на підготовку ґрунту, добрива та полив.

Тим часом ці ділянки цілком придатні для вирощування енергетичної верби, міскантусу тощо. За розрахунками фахівців, інвестиції в саму плантацію, скажімо, енергетичної тополі (підготовка ґрунту, саджанці, посадка тощо) становлять €1100–1200/га. Якщо купувати лінію з виробництва пелет на вторинному ринку, то вона обійдеться приблизно в €100 тис. (нова італійського виробництва — до €1млн). Повна розрахункова окупність — через 5–6 років.

Думка: Україні потрібен сильний бренд

Україні для довготривалих інвестицій необхідно зробити кілька зрушень: провести земельну реформу, детінізувати економіку та брендувати продукцію, вироблену у країні.

Таку думку висловили сьогодні під час зустрічі з президентом Світового банку Джимом Йонгом Кімом представники українського агробізнесу.

World Bank President Jim Yong Kim speaks at opening news conference as a part of the IMF/World Bank annual meetings in Washington, U.S., October 12, 2017. REUTERS/Yuri Gripas

За словами генерального директора асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Тараса Висоцького, основний акцент у ході зустрічі було зроблено на обговоренні шляхів збільшення продуктивності в агросекторі і ролі України в глобальній продуктовій безпеці.

«У інвесторів залишається острах військово-політичних ризиків, проте ми почули сьогодні, що невизначеність не є чимось особливим у світі. Україні не вистачає сильного бренду «Зроблено в Україні». Починаючи від того, що третина всіх чорноземів у світі знаходиться в Україні, і до формування чітких сильних прив«язок до продуктів, які виробляє Україна і успішно експортує за кордон», — цитує Висоцького прес-служба УКАБ.

При цьому експерт наголошує на необхідності, щоб «інвестори у всьому світі асоціювали продукти, по експорту яких ми є лідерами у світі, з українським АПК».

«Ми експортуємо багато, але наша продукція не є забрендованою. У нас є все необхідне для розвитку: сприятливі кліматичні умови, вигідне розташування та конкурентоспроможність продукції. Якщо до цих двох чинників додати сильний маркетинг, то разом ці фактори зможуть нівелювати острахи інвесторів», — резюмував гендиректор УКАБ.

Експорт цукру у жовтні підскочив у 2,5 рази

Українські виробники за другий місяць 2017/18  МР експортували 42,3 тис. т цукру, що в 2,5 рази більше ніж у вересні.

Про це заявила керівник аналітичного відділу НАЦУ «Укрцукор» Руслана Бутило, говориться у повідомленні асоціації.

«В жовтні виробники експортували в 2,5 рази більше цукру ніж попереднього місяця і, за прогнозами асоціації, цей показник надалі буде підвищуватись. Географія експорту майже не змінилась, основні поставки здійснювались в Азербайджан — 29%, Шрі-Ланку — 18%, Таджикистан — 9% та Судан — 8%», — сказала Бутило.

За вересень-жовтень 2017/2018 маркетингового року експорту цукру становить 59,3 тис. т.

120

Залишити коментар

  Коментарі Facebook

Схожі матеріали
Інші публікації автора