Як не потрапити у халепу та довести все до кінця

inx960x640

Декілька років тому, потрапивши у вибоїну стикнувся із проблемою ремонту автомобіля. Хоча пошкодження були достатньо незначними (фактично заміна двох шин), але ремонтувати авто за власний кошт бажання не було. Тому прийшлося на власному прикладі пройти всю процедуру, пишуть на сайті protokol.com.ua.

Розглянемо черговість дій, якщо Ви потрапили у таку ситуацію.

1.  Негайно зупиніться, включіть «аварійку» та виставте знак аварійної зупинки.

2.  Викличте швидку допомогу (якщо є потерпілі) та поліцію.

3.  Відразу знайдіть двох-трьох свідків ДТП та візьміть їх контактні дані.

4.  До приїзду працівників поліції зафіксуйте на фото та відео всю обстановку (пошкодження авто, стан дорожнього покриття, яму яка стала причиною ДТП тощо);

5.  Після їх приїзду наполягайте на складанні протоколу за ч. 4 ст. 140 Кодексу України про адмін. правопорушення. Часто-густо працівники поліції будуть вигадувати історії «Ви не вибрали безпечної швидкості руху», «Не слідкували за дорожньої обстановкою», «Тому самі винні».

Не звертайте на це уваги та наполягайте на складанні вищезазначеного протоколу. Повідомте, що згідно ст. 14 Закону України «Про дорожній рух» Ви маєте право на безпечні умови дорожнього руху, зазначте що знак, який попереджає про неналежний стан дорожнього покриття відсутній.

6.  У будь-якому випадку наполягайте на складанні схеми ДТП та прослідкуйте, щоб все було записано вірно (вибоїна, наявність в ній води/снігу, її видимість, розміри, відстань між нею та зупинкою транспортного засобу тощо).

7.  Якщо працівник поліції, щось відмовиться фіксувати – зазначте це у своїх поясненнях та збережіть фото/відео з місця події.

8.  Бажано на місце ДТП викликати представників дорожньої служби, яка відповідальна за стан дороги (цього вимагає п.11 Єдиних правил ремонту і утримання автомобільних доріг… (постанова КМУ N198 від 30.03.1994).

У моєму випадку цього зроблено не було. Я в судовому засіданні посилався на те, що це не мій обов’язок та дана обставина не може бути підставою для відмови у задоволенні позову.

9.  Вимагайте у поліцейських довідку про пошкодження автомобіля, копію схеми ДТП та інші матеріали.

10.  В подальшому зверніться до експерта-оцінщика та збережіть всі чеки на ремонт автомобіля.

Якщо працівники поліції були об’єктивними та склади протокол за ч. 4 ст. 140 КУпАП, вони направлять його до суду. Радимо прийняти участь у розгляді даної справи. Якщо вину дорожньої служби підтвердить суд, Ви спокійно зможете звернутися із цивільним позовом до дорожньої служби та відсудити свої кошти.

Якщо ні, процес доказування буде складнішим, але можливим. Беріть всі вище перелічені докази (фото, відео, схеми, свідків, рахунки, оцінку, чеки) та звертайтеся із цивільним позовом.

Не забудьте поставити вимоги, щодо морального відшкодування. Можна навіть провести експертизу моральної шкоди. За неї прийдеться заплатити, але ці витрати стягнете із служби доріг.

Вибір читачів за тиждень

Відео