Орест Сарматський

Качка може стати альтернативою пестицидам (Агро-новини)

лют2302

У південноафриканському виноробному господарстві впровадили неймовірну альтернативу використанню пестицидів — качок.

Виноградник Vergenoegd Wine Estate, що знаходиться недалеко від міста Стелленбош є домом для тисячі спеціально тренованих качок породи індійський бігун, які відіграють важливу роль у житті господарства. Вони усувають равликів і інших шкідників, небезпечних для виноградників. Але на цьому користь від такого «живого органічного пестициду» не закінчується. Послід качок служить відмінним добривом для рослин. Про це повідомляє zerno-ua.com.

2301
2301

Щоранку зграю індійських бігунів збирають біля воріт, і за допомогою білих прапорців супроводжують до виноградника Vergenoegd. Тут вони пасуться цілий день, поїдають равликів і інших шкідників, захищаючи виноградне листя, й удобрюючи виноградник.

Глобальне потепління скоротить урожай пшениці вдвічі — вчені

Згідно з результатами нового дослідження, вирощування пшениці, сої та кукурудзи наполовину зменшиться вже до кінця століття. Причина — у глобальному потеплінні. Вчені розробили комп’ютерну модель того, як згадані культури зреагують на поступове підвищення температури. А потім перевірили це на реальних прикладах, повідомляє independent.co.uk.

Виявилося, що прогнозовані реакції збіглися з дійсністю. Без значного скорочення викидів тепла урожай кукурудзи в США може знизиться майже на 50% вже до 2100 р.

2302
2302

Соєві культури стануть давати приблизно на 40% менше врожаю, пшениця — на 20%. Оскільки США є одним із найбільших у світі експортерів сільськогосподарських культур, різке скорочення врожайності серйозно підніме ціни на продукти харчування в усьому світі. Це може спричинити нестачу продовольства в країнах, що розвиваються.

Ціна на огірки знизилися на 14%

Ціни на огірки продовжують знижуватися. Експерти зазначають, що дешевшає не лише імпортна продукція, а й вітчизняні огірки. Про це повідомляє «АПК-Інформ: овочі і фрукти».

За тиждень імпортні огірки подешевшали на 8-14 % і коштують 30-35 грн/кг. Якщо раніше тиск на ціну турецьких огірків здійснювало падіння вартості вітчизняної продукції, то сьогодні ще й конкуренція з боку Ірану та Іспанії.

В той же час, українські огірки подешевшали на 4 %. Комбінати заключають угоди по 48-50 грн/кг. За словами учасників ринку, підтримку цінам надає активний експорт, тоді як на внутрішньому ринку попит невисокий.

2303
2303

Імпортні огірки коштують на 38-45 % дешевше, ніж в аналогічний період минулого року. Вітчизняна продукція впала в ціні на 17-19 % у порівнянні з минулим роком.

Вибір читачів за тиждень

Відео