Орест Сарматський

Ринок листового салату може зрости в 5 разів (Агро-новини)

b12 (Copy)

За даними Мінагрополітики, українські тепличні господарства забезпечують листовим салатом не більше 20% ринку, і тільки в пік сезону їх частка доходить до 50%. Проте, за прогнозами експертів, протягом найближчих 5 років цей ринок в Україні зросте за обсягами в 3–5 разів.

Особливо перспективними є такі, поки ще недостатньо освоєні в нашій країні ніші, як вирощування салату й зелені, повідомляє pro-consulting.ua.

Вирощування салату в Україні поки носить в основному сезонний характер, а цілорічне виробництво овочів і зелені в теплицях поки ще недостатньо розвинене. Це пояснюється тим, що вирощування культур у закритому ґрунті істотно дорожче за собівартістю. Воно вимагає вкладення значно більших початкових коштів, ніж у відкритому, тому даний напрямок менш популярний серед українських аграріїв.

1203 (Copy)
1203 (Copy)

Проте, розвиток тепличних технологій не стоїть на місці. Завдяки їм уже вдалося збільшити врожайність тепличних овочів і зробити цей вид агробізнесу більш вигідним. Створене сьогодні передове тепличне господарство дозволить у недалекому майбутньому зайняти лідируючі позиції на ринку цілорічної зелені.

МТЗ розширить виробництво тракторів з системою точного землеробства

«Мінський тракторний завод» приступає до розширення виробництва тракторів з системою точного землеробства, повідомляє Traktorist.ua.

«Доля інноваційної техніки в загальному об’ємі виробництва досягла відмітки 20 %, та прослідковується тенденція до її подальшого росту», — інформує генеральний директор МТЗ Федір Домотенко.

Успішні випробування моделі BELARUS-82.1 з американською системою точного землеробства дають підстави вважати, що такі машини будуть користуватись попитом в країнах СНД. Нова модель трактора, призначеного для виконання сільгоспробіт з навісними, напівнавісними та причепними машинами та знаряддями, відрізняється поліпшеним облицюванням, наявністю кондиціонера і стереосистеми. Трактор буде корисним і для комунальних служб.

1201 (Copy)
1201 (Copy)

«Вся техніка, що поставляється на внутрішній ринок, потужністю від 350 к.с. вже забезпечена такою системою», — зазначив Федір Домотенко.

За його словами, планується впровадження цієї системи на машини потужністю 300 к.с.

На Одещині випускатимуть власне шампанське

Винзавод розташований у селі Оксамитне Одеської області незабаром розпочне розливати ігристі вина нової торгової марки. Багато років підприємство займалося виключно оптовими поставками виноматеріалів, не маючи власного розливу вина. Основними споживачами продукції були торгові марки «Інкерман», «Коблево», Артемівський, Харківський і Київський заводи шампанських вин. До 2014 р. багато продукції йшло у Росію. Про це повідомляє dumskaya.net.

«Для виробництва шампанських вин найбільше цінуються сорти винограду Піно, Шардоне й Рислінг. Раніше ми поставляли виноматеріал навіть у Європу, але зараз вирішили відкрити цех по розливу свого шампанського, якість нашого винограду дуже добра», — розповідає директор заводу Валерій Тінтулов.

Виноградники компанії займають близько 600 га, відмінною рисою яких є суглинні ґрунти. Там, де є глина, завжди виходять гарні червоні вина з мускатним ароматом. Вважається, що граничний термін, коли кущ дає стабільний урожай — 25 років, а технологи заводу стверджують, що середній вік їх виноградників — 13–15 років.

1202 (Copy)
1202 (Copy)

За словами виноградарів, нещодавно тут освоїли новий метод підживлення — практично безпечний і не містить хімікатів. Підрізану лозу не спалюють, а подрібнюють і розпилюють, внаслідок чого ґрунт збагачується калієм.

Вибір читачів за тиждень

Відео